22/01/2024

Preot ortodox, cercetat de polițiști pentru ,,împiedicarea exercitării libertății religioase’’

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un scandal din timpul unei procesiuni de înmormântare din satul Gura Solcii, comuna Grănicești, a devenit subiect de știre la nivel național, pe la mai toate buletinele de știri ale televiziunilor din ziua de luni, 22 ianuarie.

Totul a plecat de la un decedat pe care preotul dorea să-l îngroape cu slujbă ortodoxă, în timp ce familia defunctului dorea ca înmormântarea să fie după religia penticostală.

Preotul Liviu Mihai Marici a susținut că a vrut doar să respecte dorința răposatului, dar spiritele au degenerat iar el a ieșit cel mai ”șifonat” din întreaga poveste

”În timp ce cortegiul funerar se deplasa pe traseul de la locuința defunctului spre cimitirul satului, pe drumul comunal din satul Gura Solcii, în dreptul Bisericii ortodoxe Înălțarea Sfintei Cruci, preotul ortodox s-a alăturat cortegiului funerar. În momentul în care cortegiul funerar a ajuns în fața cimitirului, preotul s-a așezat în mod intenționat pe sol în fața dricului, împiedicând astfel desfășurarea procesiunii religioase penticostale. Agenții de poliție au intervenit pentru îndepărtarea preotului de pe partea carosabilă, astfel încât slujba de înmormântare să aibă loc fără evenimente. De asemenea, patrula care a intervenit a rămas la fața locului până la finalizarea slujbei de înmormântare pentru a preveni apariția unor conflicte, fiind menținute ordinea și liniștea publică”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Constatările polițiștilor sunt susținute în mare parte de imagini video surprinse la fața locului.

Pe lângă faptul că a făcut circ și s-a trântit pe jos, în fața cortegiului, preotul a mai fost filmat și în timp ce amenința participanți la înmormântare, din rândul penticostalilor.  Preotul părea a fi și în stare de ebrietate.

Polițiștii au anunțat că au întocmit și un dosar penal care vizează infracțiunea de ,,împiedicarea exercitării libertății religioase’’.

 

Saptamanalul de Radauti