14/12/2020

Povestea Lavandei de la Frătăuții Vechi

Scris de Florin Cotos


Ulei, sirop, apă, ceai, săpun, săculeți sau simple buchețele, toate din lavanda cultivată de familia Ciotău în spatele casei lor din Frătăuții Vechi, bucură consumatorii din țară și străinătate. Un proiect început în urmă cu câțiva ani, se dezvoltă rapid, aducând pe piață produse căutate de tot mai multă lume. „Povestea Lavandei de la Frătăuții Vechi” ne-a fost prezentată de doamna Daniela Ciotău, un profesor care, cu ajutorul Lavandei, a redescoperit plăcerea de a realiza produse de mână.

„Povestea a început acum 3 ani când am vizitat în Ungaria o pepinieră de plante și arbori ornamentali, având ca temă principală –  lavanda. Într-o mică căsuță de lemn acoperită cu stuf, la intrare, găseai produse din lavandă. De acolo mi-am cumpărat primele mele produse de lavandă: săpun, buchețel, sare de baie, înghețată și bineînțeles butași de lavandin, pe care i-am plantat în curte.

Pe drum, la întoarcere, încântată de ce am văzut, discutam cu soțul meu ce ar fi dacă am încerca să punem pe picioare o plantație de lavandă, pe un teren care îl aveam lângă casă și era nefolosit. Zis și făcut – am luat legătura cu un producător din zona Sibiului și am plantat pe cei 20 de ari aproximativ două mii de butași de lavandă Angustifolia sevtopolis, specie comestibilă și cea mai bună pentru obținerea uleiului esențial. Pentru a fi mai curat și pentru a extrage cu ușurință buruienile (nu folosesc ierbicid) am pus folie textilă la baza plantei.

În anul următor, butașii s-au dezvoltat mai repede decât ne așteptam – am făcut  primele buchete și primii săculeți pentru casă, familie și prieteni.

Anul trecut am primit o invitație de la Muzeul Satului Bucovinean pentru a participa la un târg al meșteșugarilor locali și am constatat că modestele mele buchete și săculeții au succes.

Evenimente în lanul de lavandă

Vara aceasta, în condițiile în care toate evenimentele s-au anulat, m-am gândit să aduc evenimentele în lanul de lavandă. Inspirația a venit când niște cunoștințe care vor să facă o plantație de lavandă în altă zonă mi-au sugerat această idee. Primele evenimente le-am conceput și realizat împreună cu o bună prietenă de-a mea și s-au numit, „O duminică în lanul de lavandă,” și ,,Picnic în lanul de lavandă”. Evenimentele cuprindeau ședință foto, atelier hand made, aperitive, prăjituri, muzică în surdină, aer liber, relaxare și doi cățeluși iubitori.

Pentru că se apropia momentul maximei înfloriri am tăiat-o și am procesat-o într-un distilator cu aburi din zona Iașului rezultând ulei esențial și apă florală de lavandă.

Având doar 4 produse – buchete, săculeți, ulei esențial, apă florală m-am gândit că ar fi bine să diversific. Am început să caut pe internet tutoriale despre realizarea produselor, ingrediente naturale și ambalaje de calitate pentru sirop săpun, lumânări, sare de baie și ceai.

Pasiunea pentru realizarea produselor de mână (hand made) vine din familie – am cea mai frumoasă colecție de costume populare făcute de bunica mea, mama mea face cele mai bune dulcețuri, conserve și murături și mie îmi plac de când mă știu obiectele de decor.”

Produse din lavandă

Sirop de lavandă

Siropul de lavandă reduce stresul și reglează somnul, este benefic pentru susținerea memoriei şi a funcțiilor generale cognitive. Siropul de lavandă este de ajutor şi ca expectorant, echilibrează glicemia și reduce migrenele.

Apă de lavandă

Apa de lavandă are ca principală utilizare calmarea pielii. Apa de lavandă este antiacneică, ajută la regenerarea pielii, dar în acelaşi timp atenuează roşeața, arsurile solare şi iritațiile.

Ulei de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este recunoscut ca fiind cel mai versatil ulei esențial datorită numărului foarte mare de aplicații posibile. Este un foarte bun regenerant natural pentru piele, un calmant și relaxant mental extraordinar, un adjuvant excelent pentru somn și un parfum natural foarte apreciat.

Lavandă uscată

Florile de lavandă uscată nu sunt doar foarte frumoase și minunate ca decor. Acestea dau un miros plăcut și relaxant în încăpere, alungă țânțarii din casă, iar puse în săculeți printre hainele din dulap ajută la eliminarea moliilor.

Ceai de lavandă

Ceaiul de lavanda contribuie la reducerea tensiunilor psihice. Este considerat calmant natural ce protejează organismul împotriva stresului, armonizează starea psiho-emoțională, elimină tensiunile psihice care provoacă insomnii și oferă o stare de liniște.

Miere de lavandă

Mierea de lavandă este printre cele mai bune soiuri de miere din lume și are multiple proprietăți terapeutice. Miere de lavandă se obține prin polenizarea de către albine a florilor de lavandă, doar că acestea trebuie să fie de calitate. Pe lângă aceasta, există și miere infuzată de lavandă, care se obține prin încălzirea mierii cu flori de lavandă.
ssddfghjk

Sarea de baie cu lavandă

Inhalată sau adăugată în baie, relaxează nervii, relaxează mușchii, combate insomnia, depresia, durerile de cap.

Lumânarea din ceară de palmier cu ulei esențial și crenguțe din lavandă

În timpul arderii se eliberează ulei volatil care reduce stresul, combate durerea de cap, relaxează și induce o stare de liniște.

Săpunul din ingrediente vegetale cu ulei esențial și crenguțe de lavandă – prin parfumul lui ne induce o stare de relaxare, reducând anxietatea și stresul. Curăță în profunzime, asigură o hidratare masivă și catifelează.

Lavanda – contraindicații Deși este o plantă minunată, cu multe beneficii și proprietăți, lavanda poate avea și contraindicații. În primul rând, aceasta poate provoca alergii la persoanele cu istoric alergenic. În plus, în cazul în care se urmează un tratament cu medicamente depresive sau sedative, este indicat să cereți sfatul medicului înainte de folosi și consuma orice preparate cu lavandă.

Florin Cotos