Biolog dr. Oleniuc Florentina Carmen
Spre sfârșitul acestui an școlar, Galeria de Artă ″Traian Postolache″ din Rădăuți găzduiește în perioada 16 mai-20 iunie 2022 o expoziție unică și temporară cu 55 specii de plante medicinale și toxice, care au fost colectate în perioada 2017-2021, de pe teritoriul Bucovinei. Aceste specii ierboase și arbustive cu valoare medicinală au fost herborizate cu migală și răbdare de către muzeograf și biolog dr. Oleniuc Florentina Carmen începând cu primăvara anului 2017 și, fac parte din colecția botanică personală.
Această activitate muzeală itinerantă a fost organizată de Muzeul de Științele Naturii din Suceava (parte componentă a Muzeului Național al Bucovinei) în parteneriat Primăria Municipiului Rădăuți, Muzeul Etnografic ″Samuil și Eugenia Ioneț″ și Galeria de Artă ″Traian Postolache″ din Rădăuți, mulțumind și pe această cale doamnei Sfârnaciuc Ana și domnului primar Bogdan Loghin pentru ajutorul material și logistic oferit în organizarea acestei expoziții.
Utilizările plantelor medicinale și toxice
Scopul acestui demers didactic muzeal este acela de a aduce în fața publicului vizitator principalele specii ierboase și arbustive cu puteri tămăduitoare, care trăiesc pe teritoriul de nord-est al Moldovei. Această expoziția temporară și unică își propune să informeze și să conștientizeze preșcolarii, elevii din ciclurile primare, gimnaziale și liceale, precum și pe cei interesați și pasionați de lumea plantelor despre compoziția în minerale și vitamine a organelor vegetative și reproducătoare de la plantele medicinale, despre perioadele de înflorire și fructificare ale macroresturilor vegetale dicotiledonate și monocotiledonate, apoi despre timpul și modul corect de recoltare, uscare și conservare ale speciilor ierboase și arbustive cu valoare medicinală.
Pe de altă parte, expoziția își dorește să conștientizeze publicul vizitator despre frecvența și cantitatea optimă terapeutică de organe vegetative și reproducătoare de la plante medicinale care poate fi întrebuințată (sub formă lichidă sau onctuoasă) de populația umană, precum și despre efectele supradozajului acestor licori obținute din aceste specii vegetale.
Specii de plante medicinale și toxice
Din categoria plantelor strict medicinale (37), expuse sub formă de ierbar, în Galeria de Artă din Rădăuți, fac parte ferigi și specii ierboase mono- și dicotiledonate cu proprietăți sedative și anticonvulsive (sulfina, teiul), tonice (cicoarea), antihemoragice (traista ciobanului, urzica moartă albă și cea roșie), antalgice la nivel abdominal (păpădia, menta, sunătoarea), antiseptice sau dezinfectante (mușețelul), cicatrizante (spânz, castan porcesc, arnica de munte, gălbenelele), diuretice (coada calului, sânziene), împotriva negilor (rostopasca), antiinflamatorii (podbalul, brusturul, brustulan), expectorante (cimbrișor de munte, busuiocul sălbatic, pătlagina cu frunză îngustă și pătlagina cu frunză îngustă). Urzica vie este foarte bogată în fier și siliciu, iar frunzele de leurda și usturoița pot fi utilizate în salate.
Dintre cele 5 speciile arbustive medicinale, prezente în expoziția de la Galeria de Arta din Rădăuți, coarna și măceșele sunt bogate în vitamina C, spre deosebire de soc și hamei (care au un conținut bogat în potasiu și vitamina B) sau nuc (care conține mult iod).
În această expoziție temporară s-au adus 13 specii ierboase de plante toxice (hamei, crețușcă, ricin, laptele câinelui, macul de gradină și cel de câmp, pana zburătorului, măselarița, ciumafaia, mătrăguna, piciorul cocoșului, pristolnic, zârna, valeriană), care au întrebuințare medicinală, în cantitate minimă și sub strictă supraveghere, datorită conținutului lor mare în alcaloizi cu proprietăți hematurice și inhibitoare asupra ritmului cardio-respirator.
Din bătrâni se povestește…
La această activitate muzeală, elevii clasei a 4-a B coordonați de doamna profesor învățământ primar Chidon-Frunză Mirela de la Școala Gimnazială ″Bogdan Vodă″ din Rădăuți au adunat informații despre zonele de răspândire ale plantelor medicinale pe teritoriul de nord-est al Moldovei și despre cele mai cunoscute denumiri populare ale speciilor vegetale ierboase și arbustive cu puteri vindecătoare (brusture, podbal, nalbă, tătăneasă, sânziene, rotunjoară, tei, măceș, coarnă). Totodată, elevii clasei a 4 a B au adunat informații și au creionat în culorile curcubeului și ale suflețelelor lor cele mai frumoase legende, obiceiuri, tradiții și întrebuințările homeoterapice ale speciilor ierboase și arbustive de plante medicinale, care habitează pe teritoriul Bucovinei.
Vindecare prin culoare
Pentru această expoziție temporară, elevii clasei a 4 a A, coordonați de doamna profesor învățământ primar Cherniciuc Ramona de la Școala Gimnazială ″Bogdan Vodă″ din Rădăuți au realizat 35 desene cu și despre speciile cele mai cunoscute de plante medicinale de pe teritoriul de nord al Moldovei (pelin, mușețel, cicoare, mentă, coada calului, coada șoricelului, afine, gălbenele, mac de grădină, lavandă, cătină, urzica vie și urzica moartă, sunătoare, roiniță), dar și din străinătate (aloe vera, passiflora, lotus), dintre care câteva au fost selectate pentru a fi postate pe pagina de facebook a Muzeului de Științele Naturii din Suceava.
Delicii lichide vindecătoare
La vernisajul acestei expoziții au fost prezenți elevii clasei pregătitoare coordonați de doamna profesor învățământ primar Rusu Silvica de la Școala Gimnazială ″Mihai Eminescu″ din Rădăuți. Aceștia au adus spre degustare și sorbire picături dulci sub formă de siropuri și ceaiuri, realizate din una sau mai multe specii de plante medicinale (busuioc și cimbrișor, pătlagină, păpădie, tei, soc, mentă și pojarniță, iasomie sălbatică).
Planuri de viitor…
Toate planșele herborizate cu plante medicinale și toxice, expuse între 16 mai și 21 iunie 2022, la Galeria de Artă din Rădăuți, întrebuințate de om mai ales sub formă lichidă (ceaiuri, siropuri, tincturi, cataplasme, infuzii) și onctuoasă (geluri, creme, unguente) fac parte dintr-un proiect cultural expozițional muzeal major ″Plante comestibile din pădurile României″ și vor fi itinerate, la rugămințile doamnei președinte a Asociației de Utilitate Publică Vadon, Magyarosi Imola și ale domnului director al Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe, Demeter Janos, în primăvara anului următor, la prestigioasa instituție de cultură, cu ocazia împlinirii unui deceniu de activitate.
Vă așteptăm cu drag!