03/04/2023

Polițiștii l-au salvat de la înec pe tânărul care s-a angajat într-o cursă de urmărire cu ei

Scris de Florin Paiu


Urmăririle în trafic provocate de șoferii care nu opresc la semnal au fost la un pas de a provoca o nouă tragedie, duminică seară, la Bilca.

Un tânăr care încerca să își piardă urma a zburat cu mașina într-un canal cu apă în care era să se înece.

Duminică seară, agentul principal Alexandru Irimescu și colegul său agentul Ștefan Tărâță, de la Secția Rurală Gălănești, se aflau în misiune de patrulare pe DJ 178C, la Bilca. Polițiștii au efectuat semnal de oprire șoferului unui autoturism care avea doar luminile de poziție aprinse.

Șoferul nu a oprit iar polițiștii au plecat în urmărire.

Fugarul a intrat pe un drum secundar iar aici a pierdut controlul asupra mașinii, care a plonjat în canalul de evacuare a apei unei microhidrocentrale, în apropiere de râul Suceava.

Operațiunea de salvare a fost una la limită în condițiile în care debitul apei era puternic:

Polițiștii au observat faptul că în interiorul autoturismului, la volan, se află o persoană de sex masculin, fără a exista alți pasageri.

Având în vedere că debitul de vărsare al apei era foarte mare, persoana de sex masculin în cauză nu putea înainta înspre peretele exterior al canalului de evacuare a apei, fiind purtat în continuare de curenții de apă. La un moment dat, persoana în cauză s-a scufundat și nu mai putea fi observată, moment în care lucrătorii de poliție au coborât înspre unul din pereții canalului de evacuare a apei, unde cu ajutorul unei ramuri al unui arbore, cu lungimea de aproximativ 3 metri, au reușit să-l tragă înspre peretele canalului, salvându-l pe șofer.

Întrucât starea de sănătate a persoanei în cauză era precară, lucrătorii de poliție au inițiat primele manevre specifice în situațiile de hipotermie și au solicitat imediat la fața locului un echipaj medical, care să-i acorde conducătorului auto îngrijiri medicale de specialitate.

Ulterior, șoferul a fost preluat și transportat de un echipaj SMURD la Spitalul Municipal Rădăuți, cu diagnosticul de hipotermie, fără a fi identificate alte leziuni”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Spre surprinderea totală a polițiștilor, șoferul, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Vicovu de Sus, are permis de conducere și nu era nici băut și nici sub influența substanțelor psihoactive. Singurele nereguli descoperite au fost certificatul de înmatriculare suspendat și lipsa poliției RCA, motiv pentru care a fost amendat. Așadar, pentru o amendă tânărul și-a pus în pericol viața.

Florin Paiu