15/01/2021

Polițiștii de frontieră au protestat față de înghețarea salariilor

Scris de Florin Paiu


Polițiștii de frontieră de la unitățile teritoriale de la Rădăuți, Izvoarele Sucevei sau Brodina au protestat, miercuri, 13 ianuarie, în fața Prefecturii Suceava, susținând că legile în vigoare nu sunt respectate iar salariile au fost înghețate deși nu au fost indexate de ani de zile.

Vocea polițiștilor de frontieră a fost Emanuel Ghica, reprezentant al Sindicatului Național al Polițiștilor ”Meridian”.  

El a arătat că protestează pentru modul în care Guvernul României a înțeles să aplice Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, arătând că s-au făcut 29 de modificări în avantajul unor categorii sociale, însă nu și pentru polițiști.

”Au promis că în 2022 salariile vor ajunge la un anumit nivel, ei au stabilit niște sume, cât ni s-a dat atât am acceptat. Noi nu am organizat proteste, am așteptat ce ni s-a promis. Și uitați că a venit Ordonanța de Urgență 226 din 2020 care a înghețat salariile”, a exprimat sindicalistul nemulțumirea sa și a colegilor polițiști de frontieră.

Întrebat de reporterii Monitorul de Suceava cât câștigă un polițist de frontieră, Emanuel Ghica a spus că salariul mediu, fără norma de hrană și echipament, dar cu sporuri pentru zilele de sâmbătă și duminică lucrate, și pentru orele de noapte, este de 4.000 de lei.

”Dacă tăiem acele sporuri e jale, sunt colegi care își limitează zilele libere ca să nu piardă la salariu.”

La protest au participat și foști militari acum pensionari, reprezentați de Liga pentru Apărarea drepturilor pensionarilor militari, care au ținut să demonstreze că nu toți au pensii mari și foarte mari.

Florin Paiu