26/02/2023

Polițiștii au confiscat aproape 100 mc lemn și un autotren de 40.000 de euro 

Scris de Saptamanalul de Radauti


Polițiștii suceveni au continuat seria acțiunilor de control în trafic și la sediile depozitelor de lemn, pentru depistarea celor care exploatează și transportă material lemnos de proveniență ilegală.

Din nou s-au realizat capturi importante iar într-un caz a fost confiscat mijlocul de transport, un autotren evaluat la 40.000 de euro.  

Pe parcursul anului trecut polițiștii suceveni au confiscat 21 autovehicule de mare tonaj care transportau lemn, cu cinci mai multe decât în anul 2021. Aceste vehicule grele confiscate au o valoare de peste 800.000 de euro. De altfel, parcul de mașini confiscate al poliției, de la ieșirea din Suceava spre Șcheia, la Trei Movile, s-a umplut încet-încet cu vehicule grele.

Pe 22 februarie, echipajul de serviciu la Secția Rurală Vadu Moldovei care acționa pe linie silvică a avut date că o societate care administrează un depozit de lemne situat în comuna Mălini a emis în aceeași zi două avize pentru transporturi de peste 20 mc lemn specia molid, folosind același mijloc de transport, deși lemnul era exploatat ilegal.   

Autotrenul vizat nu a putut fi oprit pe raza județului nostru însă polițiștii au luat legătura cu colegii de la Poliția Piatra Neamț, cărora le-au transmis numărul de înmatriculare și probabilul traseu.  

Autotrenul căutat a fost identificat și oprit în municipiul Piatra Neamț.

Polițiștii de la Vadu Moldovei s-au deplasat la Piatra Neamț, de unde au preluat autotrenul și au continuat ancheta.

În continuarea cercetărilor materialul lemnos a fost măsurat de către reprezentanții Ocolului Silvic Râșca, rezultând un volum total de peste 23 mc lemn rotund rășinoase fără proveniență legală.

Materialul lemnos în valoare de 4.500 de lei a fost ridicat și predat în custodia ocolului silvic.

Așa cum prevede legea, în cazul transporturilor ilegale de peste 10 mc lemn se confiscă mijlocul de transport.   

Ansamblul rutier folosit la transportul materialelor lemnoase fără proveniență legală, în valoare de 40.000 Euro, format din cap tractor și semiremorca a fost indisponibilizat, sigilat și luat în custodia Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Polițiștii de la Secția Rurală Vadu Moldovei au deschis și dosar penal cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport”.

  • Descindere la un depozit de lemn din Brodina

Tot pe 22 februarie, polițiștii de la Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control în depozitul temporar de material lemnos aparținând unei societăți din Brodina.

Echipa de control a constatat faptul că operatorul economic nu deține în depozitul temporar cantitatea totală de 60,82 mc material lemnos, cantitate ce a fost expediată fără avize de însoțire a materialului lemnos.

Cum lemnul nu mai era în depozit s-a aplicat măsura confiscării valorice a cantității totale de 60,82 mc material lemnos (diverse sortimente) în valoare totală de 12.433 lei, care trebuie achitată de agentul economic. 

  • Autoutilitară cu cherestea fără acte, depistată pe centura Rădăuților 

De asemenea, tot pe 22 februarie, la ora 06.00, pe centura ocolitoare a municipiului Rădăuți, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase. Conducătorul auto, din Frătăuții Noi, a declarat faptul că nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos.

Autoutilitara a fost condusă la Depozitul FPL Putna din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 4,25 mc cherestea rășinoase.

Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a șoferului iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantității de 4,25 mc cherestea rășinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Putna.

  • Două mașini cu lemn fără acte, oprite ”dintr-un foc” la Brodina

Polițiștii de la Vicovu de Sus au avut și ei grafic de control pe aceeași linie. Pe acest fond, au identificat și oprit pentru control, pe DJ 209-G în satul Sadău, comuna Brodina, două autoutilitare ce transportau material lemnos.

Nici unul dintre șoferi nu avea acte pe lemn astfel că mașinile au fost conduse la sediul Ocolul Silvic Brodina.

Organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care în prima autoutilitară, marca Isuzu, a rezultat cantitatea totală de 3,30 m3 buștean gater specia molid, iar în a  doua autoutilitară a rezultat cantitatea  de 0,82 mlemn foc fag și cantitatea  de 0,88 mlemn foc molid.

Cantitățile de lemn au fost confiscate iar șoferii au încasat amenzi de 1.000 și 2.000 de lei, pentru transporturi ilicite de lemn. 

Saptamanalul de Radauti