10/09/2023

Număr dublu de ordine de protecție emise de polițiști pentru violențe în familie

Scris de Saptamanalul de Radauti


O analiză a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava arată că, în primele 8 luni ale acestui an, la nivelul județului Suceava au fost înregistrate 1296 de sesizări privind fapte de violență în familie. Aproape 700 dintre acestea au fost sesizate în mediul rural.

Este vorba de fapte de loviri sau amenințare iar cele mai multe sesizări (944) au vizat fapte de violență în familie petrecute la domiciliu.

Din păcate, în sute de familii din județ violența este cuvântul de ordine. Iar de aici se ajunge la plângeri la poliție, familii distruse dar și la drame mai mari, cum ar fi violențe extreme sau sinucideri.

”În această perioadă, polițiștii au emis 177 de ordine provizorii de protecție, aproape dublu față de perioada similară a anului trecut. De remarcat că în 123 de situații s-a dispus măsura evacuării obligatorii temporare a domiciliului de către agresor”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Conform legislației actuale,  ordinul de protecție provizoriu se poate emite pe loc de către polițiști însă numai pentru o perioadă o perioadă de 5 zile.

În baza ordinului, agresorul este evacuat din casă, dacă victima își dă acordul.

Au fost așadar 123 de agresori evacuați din case însă numai temporar. De cele mai multe ori aceștia revin la domiciliu, iertați de victimă, iar violențele se repetă.

Saptamanalul de Radauti