22/03/2024

Loghin, monedă de schimb pentru PNL

Scris de Florin Cotos


  • Prestația dezastruoasă a celui mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani, îl transformă pe Andrei Bogdan Loghin în monedă de schimb pentru PNL.
  • Miza principală pentru PNL o reprezintă șefia Consiliului Județean Suceava, iar soarta lui Loghin depinde de voturile pe care le poate aduce pentru Gheorghe Flutur.

 

Întâmplările politice din ultima săptămână demonstrează că nici măcar un primar cu 20 de ani de experiență nu poate fi sigur de candidatură, dacă pune în pericol principala miză pe care o are PNL în județul Suceava: președinția Consiliului Județean. În aceste condiții, poziția celui mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani, Bogdan Andrei Loghin, devine una tot mai incertă. Măsurători recente arată că iubitorul de umbreluțe în culorile cucubeului este în cădere liberă, iar valul de furie împotriva candidatului PNL la Primăria Rădăuți este tot mai mare. În folclorul urban se vorbește că din 20 de oameni de afaceri cu vederi liberale din Rădăuți, numai cinci ar fi spus, când au fost întrebați de trimisul de la județ, cu jumătate de gură, că poate l-ar ajuta în campanie pe Loghin, restul au spus răspicat că nici nu vor să audă de acesta.

Deocamdată cifrele dezastruoase din dreptul lui Loghin par a nu influența sprijinul pe care îl are Gheorghe Flutur la Rădăuți, dar tot mai multă lume este îngrijorată de evoluția din campania electorală, unde imaginea președintelui Consiliului Județean Suceava ar putea fi asociată cu contraperformanțele administrative ale primarului umbreluță: distrugerea sistemului de termoficare, starea dezastruoasă a drumurilor, dezmățul dezvoltatorilor imobiliari, risipa banului public, eșecul în atragerea fondurilor europene, promiscuitatea unor colaboratori apropiați, etc.

Tocmai aceste contraperformanțele administrative, dar și miza foarte mare a acestor alegeri, îl transformă pe Loghin în monedă de schimb pentru PNL.

Într-o primă ipoteză, Loghin rămâne candidat de primar, dar este lăsat pe cont propriu, toate resursele partidului fiind mobilizate pentru menținerea sprijinului rădăuțenilor pentru actualul președinte al Consiliului Județean. În acest caz soarta lui Loghin nu interesează pe nimeni, dacă iese primar bine, dacă nu iese primar nu contează, atât timp cât PNL obține un scor bun la Consiliul Județean.

Dacă scorul partidului la Consiliul Județean scade, mai ales ca urmare a prestației lui Loghin, acesta nici nu-și va da seama când va zbura de pe lista de candidaturi. Multiplele vulnerabilități pe care le are îl vor face să se ceară el acasă, dacă va pune în pericol un singur vot pentru Gheorghe Flutur.

În aceste condiții, Loghin este în situația de a-i cere ajutorul contracandidatului său de la PSD (partid aliat!!!) să nu-l atace în campanie cu teme care să-l deranjeze pe protectorul său, Gheorghe Flutur, dar nimeni nu-i va garanta că ceilalți contracandidați nu vor folosi această vulnerabilitate a celui mai slab primar pe care l-a avut Rădăuțiul în ultimii 30 de ani.

Din această perspectivă, atât timp cât nu este afectat la voturi, președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur poate fi indiferent de rezultatul de la Rădăuți. Dacă iese Loghin demonstrează că a făcut o alegere bună, dacă iese candidatul PSD se poate bucura că a câștigat partidul aliat! Surpriză ar fi doar dacă nu ar câștiga alegerile la Rădăuți nici protejatul său, nici candidatul partidului aliat.

Florin Cotos