15/01/2023

Liderul grupării care a spart case și societăți pe zona Rădăuți, capturat și extrădat din Germania

Scris de Saptamanalul de Radauti


La data de 13 ianuarie 2023, în baza datelor și informațiilor deținute și prin exploatarea canalelor oficiale de colaborare cu autoritățile judiciare din Germania, polițiștii suceveni, coordonați de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au reușit să îl captureze și să îl aducă în țară pe unul din cei mai căutați și prolifici hoți din județul Suceava din anul 2022.

Este vorba de Alexandru Andrei Juravle, în vârstă de 35 de ani, din Brodina-Falcău, unul dintre cei mai versați hoți care a acționat în ultimul deceniu prin județul Suceava. 

”Cel mai căutat hoț din anul 2022, prins de polițiștii suceveni”, așa sună de altfel comunicatul polițiștilor și procurorilor suceveni pe această temă. 

Alexandru Andrei Juravle este trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți din luna octombrie a anului trecut.

Hoții din gruparea care l-ar fi avut drept lider pe Juravle sunt acuzați că în perioada aprilie-iunie 2022 s-au constituit într-o grupare infracțională specializată în infracțiuni de furt din locuințe și societăți comerciale, dezvoltând conexiuni infracționale, relații ierarhice și evoluând constant la nivel organizatoric în vederea documentării și săvârșirii infracțiunilor.

Conform unor informații făcute publice la vremea perchezițiilor, furturile au fost comise în Rădăuți, Mușenița, Calafindești, Putna, Brodina, Bălcăuți, Zamostea, Frătăuții Vechi. Prejudiciul provocat prin furturile săvârșite în perioada aprilie-iunie 2022 era calculat atunci la peste 150.000 euro și 150.000 lei și peste 1,5 tone motorină, din vehicule grele.

Între timp, prejudiciul total calculat este de 500.000 de euro.

Gruparea infracțională s-a constituit în timp, prin participarea mai multor persoane care au gravitat inițial, în funcție de interese proprii sau momente de oportunitate, în jurul unui bărbat de 49 de ani din comuna Dornești, condamnat de-a lungul timpului atât în Romania, cât și în străinătate pentru furturi cu prejudicii mari și care se bucura de notorietate în lumea infracțională.

Printre adepții conceptului infracțional s-a numărat și bărbatul de 35 de ani (Juravle), acesta deținând informații prețioase cu privire la anumite persoane care depozitează în mod precar sume de bani în locuințe din zona de nord a județului, arată anchetatorii.

În timp, bărbatul de 35 de ani, capturat în cursul zilei de 13.01.2023 de polițiști, și-a consolidat poziția în cadrul grupării, argumentându-și ascendentul inclusiv prin interacțiuni riscante cu autoritățile.  Astfel, în anul 2013 polițiștii suceveni au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare pentru prinderea sa după ce a sărit de la etajul unui bloc din municipiul Suceava încercând să scape. Bărbatul a fost atunci rănit în zona piciorului, iar ulterior a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate în penitenciar pentru furt.

Din datele de anchetă rezultă că Juravle colecta preferențial profiturile din furturi, înșelându-și practic și complicii. 

Hoț versat, Alexandru Andrei Juarvle a fugit în vara anului trecut cu puțin timp înainte ca polițiștii să aibă probe suficiente care să le permită să acționeze față de el.

El a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți pentru furturile amintite mai sus în lipsă.

La data de 14 ianuarie 2023, Juravle a fost prezentat de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți instanței de judecată care a confirmat mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile. Prin urmare, el a fost încarcerat în arestul poliției județene.

Cercetările sunt continuate de către polițiști sub coordonarea directă a procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, pentru stabilirea și probarea întregii activități infracționale, bărbatul de 35 de ani fiind bănuit în mai multe cauze de furt cu prejudicii mari înregistrate cu autori necunoscuți din ultimii ani din zona de nord a județului, urmând a se dispune procedural prin unitatea de parchet competentă.

Saptamanalul de Radauti