04/05/2022

Judecătorii au anulat amenda aplicată doctorului de la Rădăuți care vaccinase anticovid persoane neprogramate

Scris de Florin Paiu


Tribunalul Suceava a dispus, cu caracter definitiv, anularea amenzii aplicate de Direcția de Sănătate Publică Suceava coordonatorului centrului de vaccinare anticovid care funcționa la Spitalul Municipal Rădăuți la începutul campaniei de vaccinare anticovid, dr. Andrei Manta. La vremea respectivă, la început de 2021, a fost un scandal imens pe această temă, virulența venind foarte de sus, de la Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a transmis atunci printr-un comunicat de presă că a solicitat controlul după ce s-a constatat că în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.
Doctorul Andrei Manta a negat acuzațiile care i-au fost aduse și a considerat că DSP s-a comportat nedrept. Medicul a explicat că persoanele vaccinate sunt cele eligibile în prima și a doua etapă, iar neconcordanțele reproșate de inspectorii DSP au explicații logice, sunt situații obiective care au apărut și la care au trebuit găsite soluții.
Mai concret, medicul a spus că a preferat să folosească vaccinurile decât să le arunce, atunci când nu mai erau persoane venite efectiv la vaccinare, din cele programate.

Doctorul a încasat atunci o amendă de 5.000 de lei. El a plătit jumătate din minim, 2.500 de lei, în termenul legal.

Traian Andronachi era manager al Spitalului municipal Rădăuți iar la procesul de la Tribunalul Suceava l-a reprezentat pe medic ca avocat:
„Am solicitat și atunci celor de la DSP să nu-l amendeze pe tânărul doctor, ci pe mine, ca manager al spitalului, dar au spus că nu eram eu coordonator al centrului de vaccinare. Din martie 2021, după ce n-am mai fost manager și am revenit la profesia mea de avocat am preluat dosarul din mers și, chiar dacă am plecat cu o soluție nefavorabilă la instanța de fond, am reușit la apel să întoarcem soluția și să obținem câștig de cauză”, a declarat avocatul pentru Monitorul de Suceava.

Conform sentinței, Tribunalul a admis apelul formulat de apărătorii doctorului Manta și a schimbat sentința, în sensul admiterii în parte a plângerii și înlocuirii amenzii contravenţionale cu sancţiunea “avertisment”. Prin sentința din 4 mai a.c., Tribunalul Suceava a mai dispus ca DSP să-i restituie medicului amenda achitată în cuantum de 2.500 lei.
De remarcat totuși că instanța nu a anulat complet sancțiunea, ca netemeinică, ci a apreciat că un avertisment este o sancțiune suficientă.

Florin Paiu