07/07/2021

Joi, 8 iulie, va avea loc dezvelirea primului edificiu comemorativ închinat Rezistenței armate anticomuniste din Bucovina

Scris de Saptamanalul de Radauti


Joi, 8 iulie 2021, va avea loc ceremonia dezvelirii troiței – monument public comemorativ închinat memoriei luptătorilor voluntari care s-au jertfit în Rezistența armată anticomunistă din Bucovina.

Dezvelirea monumentului se încadrează în „Anul omagial și comemorativ 2021 proclamat de patriarhia română – Anul omagial al pastorației românilor din afara României și comemorativ al celor adormiți în Domnul.”

Memorialul a fost realizat la inițiativa Asociației Centrul pentru conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arborosa din Vicovu de Jos cu sprijinul Mănăstirii Putna, al Protopopiatului Rădăuți și al Comitetului de inițiativă al cetățenilor din Vicovu de Jos.

Ceremonia dezvelirii monumentului va avea loc începând cu orele 16.00, pe drumul național DN2H, în dreptul clopotniței de la Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” din Vicovu de Jos, în locul unde Lt. Vladimir Macoveiciuc, conducătorul celui mai important grup de Rezistență anticomunistă din Bucovina din perioada postbelică 1944-1965 și-a pierdut viața în zorii zilei de 8 iulie 1946.

După sfințirea monumentului, se va ține o slujbă religioasă pentru pomenirea ostașilor voluntari din Batalionul Fix Regional Bucovina, iar Garda de Onoare asigurată de Ministerul Apărării Naționale va prezenta omagiul militar celor căzuți întru apărarea patriei și a identității neamului românesc, în sunetul muzicii militare.

Edificiul este primul monument comemorativ din Bucovina care este dedicat Rezistenței anticomuniste.

Acțiunea se va executa în comun cu Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” Vatra Dornei și cu Inspectoratul Județean de Jandarmi „Bogdan Vodă” Suceava.

Saptamanalul de Radauti