23/08/2023

Înșelăciune de 400.000 de dolari de după gratii, în ”calitate” de preot

Scris de Saptamanalul de Radauti


Rădăuțeanul O. R., condamnat la 30 de ani de închisoare pentru înșelăciuni, revine în atenția publică cu un caz incredibil. O înșelăciune comisă de după gratii cu prejudiciu de 400.000 de dolari americani.
În luna ianuarie a acestui an, la Poliția Municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, a fost înregistrată plângerea unei femei, aflată în Statele Unite ale Americii, care a sesizat faptul că, în perioada 2013 – 2021, o persoană care s-a folosit de calitatea falsă de preot ar fi indus-o în eroare și, sub pretextul unor acte caritabile, a solicitat și primit de la ea aproximativ 400.000 de dolari americani.
Polițiștii, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, au desfășurat activități complexe și au stabilit că acum 10 ani, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, a accesat un anunț postat pe un site on-line unde persoane care își declinau identitatea monahală ofereau consiliere pentru o ”legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică”.
Femeia a început să discute asiduu la telefon cu un ”preot” care a început să-i povestească despre importanța de a se apropia de Dumnezeu în ultima parte a vieții. A urmat apoi următoarea etapă, solicitarea de bani pentru construirea de biserici, grădinițe sau a unei farmacii cu medicamente gratuite pentru nevoiași.
”În acest mod, persoana vătămată, în perioada 2013 – 2021, ar fi acceptat solicitările persoanei respective și ar fi trimis către aceasta în mod repetat sume de bani, prin diferite modalități, transferuri bancare sau transferuri on-line, totalizând suma de aproximativ 400.000 de dolari americani”, se arată într-un comunicat al poliției județene.
Abia la sfârșitul anului 2021, femeia a reușit să ia legătura cu adevăratul preot și să realizeze treptat că a fost înșelată
În cadrul anchetei au fost identificat și opt complici, 5 bărbați și 3 femei, care ar fi ridicat cei aproximativ 400.000 dolari americani.
Trei dintre ai au ajuns în arest 24 de ore.
O. R., în vârstă de 44 de ani, a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată și în stare de recidivă postcondamnatorie.

Saptamanalul de Radauti