18/01/2021

Închisoare cu suspendare pentru un tânăr care a accidentat mortal un copil, la Putna

Scris de Florin Paiu


Judecătoria Rădăuți a dat, la finele săptămânii trecute, sentința în cazul unui dramatic accident rutier petrecut acum cinci ani în satul Gura Putnei, satul Putna. A fost judecat un tânăr care la vremea accidentului avea 18 ani și care, într-o curbă, a scăpat mașina de sub control și a lovit doi copii, unul din păcate mortal.

Judecătoria Rădăuți a stabilit ca șoferul vinovat de ucidere din culpă să fie condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, care să fie suspendată pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 6 luni. Magistrații au considerat așadar că este un caz în care este nevoie de clemență pentru inculpat, ținând cont probabil de faptul că a fost doar o eroare în trafic, iar tânărul nu avea circumstanțe agravante legate de consum de alcool sau conducere fără permis.

Inculpatului, Iliuță C., i-au fost impuse măsuri de supraveghere, urmarea unui program de reintegrare socială și prestarea a 60 de zile de muncă neremunerate în folosul comunității. Sentința Judecătoriei Rădăuți nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Accidentul s-a produs în ultima zi a lunii ianuarie a anului 2016, în satul Gura Putnei, comuna Putna

Iliuţă C., în vârstă de 18 ani la acea vreme, conducea un autoturism Audi A 4 pe raza localităţii de domiciliu şi a pierdut controlul asupra volanului într-o curbă, în zona bisericii din sat. Autoturismul a ieşit în decor, lovindu-i în deplasarea sa necontrolată pe doi copii, unul în vârstă de 9 ani şi unul de 10 ani, care se aflau pe acostamentul drumului. Primul dintre copii a fost lovit în plin, rămânând căzut pe carosabil, în stare de inconştienţă. La faţa locului a ajuns personal medical SMURD, care a încercat manevre de resuscitare. Din păcate, copilul nu şi-a mai revenit, după câteva zeci de minute fiind declarat decesul acestuia.

Cercetările au fost derulate de poliţiştii de la Biroul Rutier Rădăuţi, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Sentința poate fi atacată cu apel, la Tribunalul Suceava.

Florin Paiu