07/03/2024

Închisoare cu executare pentru autori de accidente cu circumstanțe agravante: un motociclist beat și fără permis, un șofer ”doar” băut

Scris de Saptamanalul de Radauti


Doi autori de accidente care au avut și circumstanțele agravante ale consumului de alcool, respectiv alcool și lipsă permis de conducere,  au primit pedepse la închisoare cu executare, așa cum prevede noua legislație care nu mai permite închisoare cu suspendare pentru autorii de accidente mortale care au și circumstanțe agravante.

De precizat că șoferul băut a ajuns la pușcărie deși nu a provocat un accident mortal ci ”doar” unul cu patru răniți.

Din păcate, inconștiența din trafic se plătește iată și cu pușcărie, pe lângă vieți pierdute și traume grave.

Dumitru Ovidiu Albotă, din Cristești, județul Botoșani, a fost condamnat de Curtea de Apel Suceava la o pedeapsă de 2 ani și 5 luni de închisoare cu executare. Soluția este definitivă și nu mai poate fi contestată la altă instanță.

Conform Monitorul de Suceava, accidentul s-a petrecut în luna mai a anului 2021, iar mașina cu care cele patru persoane veneau dinspre Botoșani spre Suceava s-a răsturnat pe DJ 208C, în zona Liteni. Din cercetările poliției rezultă că Dumitru Ovidiu Albotă, în vârstă de 42 de ani la vremea respectivă, se deplasa dinspre localitatea de domiciliu cu un autoturism Dacia și, intrat pe DJ 208C, Liteni-Vulturești-Hârtop, la 200 de metri de la pătrunderea pe raza județului Suceava, a intrat cu viteză într-o curbă ușoară la stânga, pierzând controlul asupra mașinii. Autoturismul a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat repetat, pe o distanță de aproximativ 60 metri, pe terenurile agricole din dreapta drumului.

Șoferul și trei pasageri au fost preluați de echipaje medicale de urgență și transportați la Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani. Oamenii sunt din Cristești – Botoșani și veneau la muncă în județul Suceava.

Bărbatul de la volan avea o concentrație alcoolică de 1,26 mg/litru alcool în aerul expirat.

  • Închisoare cu executare pentru un motociclist băut și fără permis

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Mălini, a fost condamnat de Judecătoria Fălticeni la o pedeapsă de 1 an și 7 luni de închisoare, plus o amendă penală de 3.375 de lei după ce a provocat un accident rutier în timp ce se deplasa cu motocicleta.

Accidentul s-a petrecut în octombrie 2023, în satul Poiana Mărului, comuna Mălini.

O motocicletă pe care erau doi tineri a intrat într-un cap de pod.

Echipajele medicale au găsit lângă motocicletă doi tineri căzuți la pământ, lângă gardul unei case.

Din nefericire, un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost declarat decedat, în timp ce rănitul, în vârstă de 23 de ani, a fost transportat la spital de către echipajul SMURD.

Din cercetările ulterioare ale poliției a rezultat că tânărul care a supraviețuit a condus motocicleta deși nu are permis de conducere și era băut.

Dumitru Nistor, în vârstă de 23 de ani, localnic, conducea motocicleta Yamaha pe direcția Mălini spre Văleni Stănișoara, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de mers. Motocicleta a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un cap de pod.

După verificarea cu etilotestul a rezultat în cazul tânărului în vârstă de 23 de ani concentrația de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Judecătoria Fălticeni a stabilit în ședința din 5 martie 2024 ca inculpatul să fie condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, 9 luni de închisoare pentru conducere fără permis și 3.375 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Pedeapsa rezultantă stabilită de judecătorii de la Fălticeni este de 1 an şi 7 luni închisoare , care se va executa în regim de detenţie, plus amenda penală care trebuie achitată pentru conducere sub influența alcoolului.

Judecătoria Fălticeni a mai decis să mențină arestul la domiciliu al inculpatului, dar nu mai mult de încă 60 de zile.

După accident, Dumitru Nistor a fost o perioadă și arestat preventiv, pus sub acuzare pentru cele trei infracțiuni amintite mai sus.

Sentința Judecătoriei Fălticeni nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

 

 

Saptamanalul de Radauti