16/02/2021

Încercare de dizolvarea a CA de la SC Servicii Comunale și de demitere a directorului Romeo Galan

Scris de Florin Cotos


Consiliul Local Rădăuți a adoptat marți, 16 februarie, cu 11 voturi, un proiect de hotărâre inițiat de consilierul Florin Preda, privind „revocarea membrilor consiliului de administrație ai SC Servicii Comunale SA”. Potrivit hotărârii adoptate, membrii actuali ai Consiliului de Administrație (CA) de la Servicii Comunale și supleanții sunt revocați din funcție, iar consilierul Cătălin Tibeică, membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), este împuternicit de Consiliul Local să facă formalitățile legale, în numele deliberativului privind numirea unui nou CA. De asemenea, prin aceeași hotărâre, Consiliul Local Rădăuți, îl numește pe consilierul local PSD Adi Jecalo „administrator unic interimar”, până la numirea noilor membri ai CA, „dar nu mai târziu de iunie 2021”. De altfel, pentru a ocupa această funcție, consilierul local Adi Jecalo a anunțat că își dă demisia din Consiliul Local Rădăuți.

Hotărârea Consiliului Local nu are aviz de legalitate

Secretarul municipiului, Marinică Sofronie, nu a avizat de legalitate proiectul de hotărâre inițiat de consilierul Florin Preda. Secretarul și-a motivat decizia invocând guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care arată că „evaluarea activității administratorilor se face anual de către adunarea generală a acționarilor, iar administratorii pot fi revocați de către AGA conform legii, în condițiile stabilite în contractul de mandat. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, administratorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune-interese, potrivit contractului de mandat”. Și în raportul de specialitate, șeful serviciului de administrație publică, Elena Mitric, vorbește tot despre nevoia evaluării administratorului de către AGA, în baza indicatorilor de performanță, pentru a se putea lua o decizie.

„O hotărâre ilegală”

Contactat telefonic, directorul SC Servicii Comunale, Romeo Galan, ne-a spus că din punctul dumnealui de vedere hotărârea adoptată la propunerea consilierului Florin Preda este ilegală și o va ataca în instanță. De asemenea, directorul Romeo Galan spune că demersul din Consiliul Local îmbracă și o formă penală și va sesiza Parchetul în acest sens.

Este păcat că acum în loc să ne gândim cum să reducem cheltuielile ca să scădem prețul gigacaloriei trebuie să să ne pregătim pentru o luptă în instanță. Din punctul meu de vedere hotărârea adoptată este ilegală, o voi ataca în instanță și probabil voi face și niște denunțuri penale”, ne-a spus directorul Romeo Galan.

Florin Cotos