27/03/2023

Incendiu ca-n filmele de groază la Iaslovăț  

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un puternic incendiu a trezit din somn în noaptea de duminică spre luni o parte din comunitatea din Iaslovăț. Focul pornit la miezul nopții  într-o gospodărie s-a extins foarte repede, în 10-15 minute construcțiile din lemn fiind deja cuprinse de flăcări înalte de peste 10 metri. 

Militarii Gărzii de Intervenție Solca și cei ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Iaslovăț, Arbore, Botoșana, Cajvana și Milișăuți, au intervenit cu un total de 8 autospeciale de stingere, pentru localizarea și lichidarea incendiului de la Iaslovăț.

”La sosirea echipajelor, ardeau generalizat anexele gospodărești și acoperișul casei de locuit cu pericol de propagare la construcțiile învecinate”, au transmis pompierii militari, confirmând scenariul de coșmar trăit de localnici.   

Focul a pus în pericol și trei locuințe învecinate astfel că pompierii au dus o luptă grea. Din cauza temperaturii ridicate, s-au degradat elementele de tâmplărie de la cele trei proprietăți învecinate, precum și izolația exterioară, dar din fericire focul nu a afectat și direct aceste case învecinate.

La proprietarul afectat direct, au ars acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați precum și adăpostul de animale și depozitul de furaje pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați. Au mai ars alte anexe din gospodărie pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, circa 2 tone de porumb și circa 2 tone de fân. În incendiu au pierit 20 de păsări de curte și două capre

”Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de o doză suprasolicitată. Incendiul a fost lichidat la ora 3:50, iar pompierii au salvat construcțiile învecinate”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.

Pagubele au fost estimate la 500.000 de lei. Proprietarul este plecat în străinătate iar gospodăria se afla în grija unui frate.

Saptamanalul de Radauti