31/03/2022

Incendii de vegetație scăpate de sub control au produs pagube și panică la Horodnic și la Straja

Scris de Florin Paiu


Incendiile de vegetație uscată scăpate de sub control se succed în ritm amețitor de la începutul acestei săptămâni, ducând la epuizare pompierii și, mai grav, producându-se pagube materiale și chiar pierderi de vieți omenești, cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Frătăuții Noi, unde un bătrân de 88 de ani a ars de viu cuprins de incendiul pe care l-a pus în grădină. Din păcate, zilnic se produc și pagube mari, însă chiar și așa incendiile de acest gen nu mai contenesc.

Alte două incendii care au pus probleme deosebite pentru pompierii de la Rădăuți au avut loc joi, 31 martie, la Horodnic de Sus și la Straja.
În primul caz, de la Horodnic, pompierii militari de la Rădăuți, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Horodnic de Sus, au intervenit cu trei autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o hală din localitatea Horodnic de Sus. La sosirea echipajelor hala din lemn ardea generalizat, focul cuprinzând și un autoturism parcat în apropierea acesteia.
Hala construită din lemn a ars complet cu bunurile din interior, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, precum și un autoturism parcat în apropierea acesteia.

Tot pompierii de la Rădăuți, alături de cei de la Vicovu de Sus, au intervenit la un incendiu manifestat pe arie extinsă și la Straja. La sosirea echipajelor focul era prezent pe două coline, cu focare răzlețe. După cum se vede și în fotografie, incendiul a fost la un pas de a se extinde la fondul forestier.
Suprafața afectată de acest foc de la Straja a fost de aproximativ 15 hectare.

Cauza de izbucnire a celor două incendii este similară: foc deschis în spatii deschise (folosit pentru igienizarea vegetației uscate).

Florin Paiu