29/10/2021

„În momentul de faţă sunt aprobate pentru Rădăuți undeva la 18 milioane de euro”

Scris de Saptamanalul de Radauti


A anunțat Florin Preda, consilier local PSD, în emisiunea Față în față, realizată de Marius Cocoș la Radio Viva.

MC: Ştiu că sunteţi în plină procedură faţă de conducerea partidului în legătură cu calitatea de membru PSD.

FP: Da, suntem în plin proces, procesul este unul de lungă durată. Şansele sunt să câştig şi să trebuiască să mă mai dea o dată afară peste un an de zile.

MC: Aş vrea să ştiu care este poziţia dumneavoastră din această perspectivă. Eu constat că în Rădăuţi situaţia din punct de vedere al administraţiei locale nu este una dintre cele mai fericite. Au fost şi unele manifestaţii, destul de „apăsate”.

FP: S-au adunat câteva mii de oameni la manifestaţii, dar nu s-au adunat împotriva administraţiei locale.

MC: S-au adunat chiar şi în faţa casei primarului.

FP: Ăsta nu mi se pare un reper, pentru că s-au strâns şi în faţa spitalului unde au strigat „Criminalii!”. Să îngrădeşti dreptul la viaţă privată a unui primar mergând la el acasă şi strigând „Fără certificatul verde!” mi se pare mai mult decât o absurditate.

Este un lucru democratic să protestezi, dar nu aşa. Prima seară au mers şi în faţa secţiei de la Spitalul Vechi unde se tratează bonavii Covid şi au strigat şi acolo „Criminalii!”, a doua seară şi-au cerut scuze. Oamenii ăia lucrează acolo de atâta timp cu frica Covid-ului, inclusiv mama mea, cu care 3 luni m-am salutat de la distanţă de frica bolii. Şi la Spitalul Vechi şi la Spitalul Nou s-au făcut sacrificii enorme, atât pe plan personal, cât şi pe plan personal. A fost o perioadă foarte grea.

Marea majoritate a celor care au manifestat la spital erau nevaccinaţi şi au toate şansele să ajungă la spital. Să vedem atunci dacă mai strigă „Criminalii!” către medici.

Vă daţi seama ce era în sufletul acelor oameni, să li se strige aşa după atâta muncă. Poate au salvat de la moarte chiar o rudă a vreunuia dintre cei prezenţi. A doua seară şi-au cerut scuze, dar…

MC: Apropo de spital, suntem la al treilea manager într-o perioadă destul de scurtă.

FP: Şi s-a blocat cu ceva activitatea? Nu. Şi-atunci? Managerul este pentru a se ocupa de managementul unităţii spitaliceşti nu pentru actul medical. Deci nu cred că a încurcat cu absolut nimic faptul că s-au schimbat managerii.

MC: Dar în plan politic situaţia s-a inflamat destul de mult.

FP: Doar cei care sunt frustraţi, cei care nu ştiu să piardă, cei care au anumite probleme. Eu nu am auzit nici un medic să plece din cauza asta, nici un pacient care să nu meargă la Spitalul Rădăuţi pentru că s-a schimbat managerul. Să nu fim absurzi, nu s-a încurcat cu nimic activitatea, ba din contra. Pot să vă spun că săptămâna aceasta urmează să se semneze contractul de finanţare pentru proiectul depus pe P.O.I.M. – achiziţia de echipamente în valoare de 8,8 milioane de euro. Când am depus proiectul anul trecut avea o valoare de 8,4 milioane de euro, dar între timp, datorită modificărilor legislative, s-au mai anulat câteva echipamente. Avem promisiune fermă de la Bucureşti că săptămâna aceasta vom avea contractul de finanţare.

MC: Suntem în plin val 4 şi abia am primit promisiunea că se acceptă la finanţare?

FP: A fost o chestiune greu de îndeplinit încă de la începutul proiectului. S-a încercat un proiect pe situaţii de urgenţă, care avea termen de finalizare a implementării 31 decembrie 2020.

În condiţiile în care apelul s-a încheiat în septembrie 2020, evaluarea şi implementarea până la sfârşitul anului erau imposibile. Prin ordin administrativ, s-a prelungit până în martie 2021. Suntem în octombrie şi încă nu am semnat contractul de finanţare. Şi nu suntem doar noi în situaţia asta, suntem printre primele spitale din ţară care urmează să semneze contractul pentru achiziţia de echipamente.

Practic s-a mutat proiectul de pe POIM de fondurile REACT-EU, ceea ce a durat cam o lună şi jumătate. Noi am demarat procedura de pre-contractare pe vechiul program, apoi a trebuit să derulăm din nou procedura pe noua linie de finanţare.

Încă din martie 2020 s-au derulat o parte din achiziţii, pentru că am primit derogare de la minister prin care se permitea realizarea procedurii de licitaţie înainte de semnarea contractului de finanţare.

Acolo avem nişte echipamente de radiologie, printre care şi Computerul Tomograf. Dacă săptămâna viitoare se semnează contractul de achiziţie pentru acel CT, în 10-15 zile va fi montat la Spitalul Municipal Rădăuţi. Ceea ce este un lucru extraordinar, pentru că, după cum ştim pandemia la nivelul anului trecut a fost trecută datorită CT din dotarea spitalului şi faptul că fiecare pacient trecea şi prin Laboratorul de Radiologie.

Managerii sunt vremelnici, medicii sunt cei care au făcut spitalul să meargă şi îl vor face să meargă şi în continuare.

MC: Spitalul Rădăuţi a devenit spital Covid.

FP: Da, de pe data de 14 octombrie. Întreg etajul al treilea a fost transformat în zonă pentru tratarea pacienţilor Covid. Iar la ATI avem acum 6 paturi pentru patologia Covid.

MC: Ce înseamnă asta, vă întreb ca şi consilier local?

FP: Nimic bun din punctul meu de vedere. Anul trecut toată lumea s-a speriat de Covid şi a urmat perioada de „lock down”. Acum, în condiţiile în care nu au fost destule paturile de la Spitalul vechi, care s-au suplimentat cu paturile de la Secţia Psihiatrie, şi nu au fost îndeajuns nici acestea şi s-au suplimentat cu paturile de la etajul 3 al Spitalului mare, sunt peste 200 de paturi pentru bolnavi Covid, situaţia nu are o evoluţie bună din punct de vedere epidemiologic. Este un sacrificiu al autorităţilor locale şi al medicilor din cadrul spitalului.

Eu înţeleg că Spitalul Rădăuţi a fost transformat în Spital Covid prin ordin de ministru, dar să se dea şi medici care să ajute în tratarea pacienţilor, tot prin ordin de ministru.

Altfel, situaţia este destul de complicată. Etajul 3 este Secţia Cardiologie şi Secţia Medicină Internă. Oamenii de acolo trebuie să înveţe tratamente total noi faţă de ceea ce făceau.

Eu înţeleg, se sacrifică un spital, cel din Rădăuţi. Dar nu doar pe hârtie, să ne trimită şi medici specialişti în ajutorul nostru. Într-adevăr, nu mai e aceeaşi presiune pe Spitalul Judeţean Suceava, dar să nu se mute presiunea de la Suceava la Rădăuţi.

MC: Îmi aduc aminte cum a început campania de vaccinare la Rădăuţi, inclusiv cu anchetarea cuiva care a sărit peste rând.

FP: După părerea mea, medicul acela a fost amendat efectiv degeaba, dintr-un exces de zel al celor de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Într-un flacon de vaccin, din câte ştiu eu, sunt 5 sau 6 doze de vaccin. Dacă am desfăcut flaconul şi am vaccinat mai puţine persoane, ce să fac, să o arunc? Sau vaccinez în continuare alte persoane? Care ar fi logica? Să se vaccineze un număr cât mai mare de persoane, astfel încât să putem face faţă acestei infecţii.

MC: Eu v-am cunoscut atunci când eraţi consilier local ALDE şi, în principal, specialist în ceea ce înseamnă fonduri europene. De ceva vreme nu am mai auzit nimic de acel proiect GAL.

FP: Normal că nu aţi mai auzit, pentru că vechea administraţie îşi dorea foarte mult să aibă cu ce se împăuna, mai ales că nu au făcut absolut nimic. Cred că aţi auzit că a fost o situaţie când i-am dat proiectul în braţe şi s-a dus şi l-a depus la altă instituţie, a greşit instituţia, l-a pus la AFIR. Când a fost gata proiectul GAL l-am trimis pe reprezentantul legal al proiectului, Nistor Tatar, cu adrese de înaintare şi chiar cu „copiuţe” – trebuie să ajungi pe str. x, numărul y, etajul 3 mergi şi depui dosarul pentru apelul pe GAL. Era vorba despre Ministerul Fondurilor Europene, el s-a dus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Mai mult, s-a certat cu cei de acolo, că lui i-a spus un secretar de stat că acolo trebuie să depună. Doamna i-a explicat că e pentru zona rurală şi că el este primar de municipiu. Ce a înţeles: a tăiat aşa cu o linie Ministerul Fondurilor Europene şi a scris deasupra AFIR Bucureşti, a semnat şi a ştampilat. Pot să arăt documentele în original, le am la birou.

Într-adevăr, până la administraţia Loghin, eu nu mi-am dat seama cum trebuie să te ajute o primărie, deşi mai lucrasem şi cu alte administraţii locale şi văzusem cum merge treaba. Acum este complet diferit. Avem săptămânal şedinţe cu aparatul de specialitate, avem şedinţe în care primarul este informat care e situaţia, dacă s-a blocat ceva să deblocăm situaţia. Ca atare, în momentul de faţă sunt undeva la 18 milioane de euro aprobate în municipiul Rădăuţi.

Gândiţi-vă că nu ştiu dacă municipiul Suceava are vreun proiect aprobat pentru tabletele elevilor. Ei bine, noi avem 4 proiecte aprobate, semnate contractele şi vineri se începe derularea achiziţiei. Problema nu depinde neapărat de noi, depinde de ordinul birocratic de la Bucureşti. Printre primele proiexcte aprobate a fost cel de la Şcoala Nr. 2 Rădăuţi „Dimitrie Cantemir”, după care s-au aprobat Şcoala 3, Şcoala 5, Colegiul Hurmuzachi şi acum este în curs de aprobare pentru Şcoala Nr. 4 „Regina Elisabeta”. Contracte de 1,2 milioane de euro pentru un muncipiu ca Rădăuţi, cu contracte semnate şi intrate în implementare. Cu al cincilea proiect am ajunge la 1,4 milioane de euro. Şi lucrurile astea s-au făcut în mandatul curent, vorbim de un an de zile.

Hai să ne gândim la mandatul anterior, ce bani a adus efectiv în 4 ani de zile, în afară de 15.000 de euro pentru wi-fi? Restul le-au tărăgănat, au greşit instituţia, n-au răspuns la clarificări… Intenţia a fost bună la început, dar pe parcurs s-a oprit avântul. Pentru că a fost mai simplu cu banii primţi de la Guvernul Dăncilă, i-au cheltuit, e mai simplu decât cu fondurile europene, unde sunt urmăriţi. Fac plângeri în stânga şi în dreapta în speranţa că vor bloca ceva, dar la modul cum merge acum administraţia locală nu au cum să blocheze absolut nimic.

MC: Este, să zicem, o legendă că munca la stat este mai „de stat”. Poate nu oriunde… La un moment dat, primarul Loghin s-a dus la una dintre cele mai performante primării din România, cea de la Oradea, să înţeleagă cum funcţionează lucrurile acolo. S-a întors la Rădăuţi cu o reorganizare care nu ştiu cât a fost de fericită. Spuneţi-mi, în momentul de faţă, care e situaţia din acest punct de vedere? Am înţeles că, după prima hotărâre a instanţei, oamenii disponibilizaţi trebuie să se întoarcă la muncă.

FP: Organigrama nu a fost constituită pentru a da afară persoane, a fost pentru desfiinţarea posturilor. Într-adevăr, posturile alea le ocupau nişte persoane. Dar au fost examene, oamenii au fost redistribuiţi în cadrul altor compartimente din primărie. Diferenţa dintre înainte de Loghin şi după Loghin este fenomenală. Dacă, înainte de Loghin, se pierdeau documente ori avize de la instituţii prin primărie, acum s-au găsit toate, totul merge cum trebuie. Unde apare o problemă, există şi rezolvarea imediată.

Într-adevăr, oamenii au câştigat în primă instanţă. Din punctul meu de vedere, este dreptul lor. Dar să-şi facă treaba aşa cum trebuie.

MC: Dumneavoastră vorbiţi foarte liberal, deşi sunteţi ales pe lista PSD.

FP: Să fie un lucru foarte clar: ar trebui să facem diferenţa între politica la nivel local şi cea la nivel naţional. Eu cred că politica trebuie să fie doar în campania electorală, un concurs de proiecte şi de idei. După ce s-a încheiat campania electorală şi s-au afişat rezultatele alegerilor, este vorba de muncă, nu de politică. „Hai să îl încurcăm pe Loghin, să nu-i treacă bugetul” şi să aplaudăm pe sub masă.

Dacă e să dăm cărţile pe faţă, să vedem de la ce a plecat toată frustrarea PSD. Imediat după alegeri, domnul Tatar voia să fie viceprimar. Păi, domnule, rădăuţenii te-au dat afară din funcţia de primar, nu că nu te-au ales, şi tu te întorci în funcţia de viceprimar, ca să le faci în ciudă? Unde e logica asta?

Doi la mână, PSD are o grămadă de tineri, de ce nu un tânăr din PSD ar fi râvnit la această funcţie? Nu, că eu sunt preşedintele!

MC: Domnul Tatar a avut mai multe lucruri pe care le-a spus şi până la urmă le-a făcut. A spus că pune barieră la intrarea în Rădăuţi dacă nu se face şoseaua de centură şi avem ruta ocolitoare completă. A mai spus că va pregăti un tânăr care va fi primar al Rădăuţiului şi l-a pregătit pe domnul Loghin.

FP: Da, dar l-a dat afară.  

MC: Pe domnul Loghin, domnul Tatar l-a promovat. Viceprimar cu atribuţiuni de primar, apoi l-a adus ca viceprimar lângă domnia sa…

FP: Ce a promis a făcut. A pregătit un primar… Tatar nu s-a dat la o parte. Oamenii au ales între bine şi rău. Şi nu Nistor Tatar a făcut ruta ocolitoare.

MC: Dar s-a făcut în mandatul său, sub conducere PSD şi Guvern PSD. eu nu înţeleg cum a pierdut alegerile…

FP: Domnul Tatar a făcut mai multe greşeli. A greşit şi a pierdut pe toate planurile. Dacă o luăm logic, pe vremea când Bogdan Loghin era viceprimar cu atribuţiuni de primar s-au făcut exproprieri pentru şoseaua de centură. Prima dată a intrat în discuţie la nivelul ministerului pe vremea domnului Frunză. A preluat-o domnul Olărean, nu a reuşit să facă toate demersurile necesare. Fiecare are o contrbuţie majoră. Licitaţia a fost lansată de Primăria Rădăuţi? A avut vreo contribuţie, a pus co-finanţare, ceva?

MC: Dacă nu ai uşa deschisă la minister, degeaba… De câţi ani plânge Suceava pentru Sala Polivalentă? Suntem ultimul judeţ din România care am rămas fără.

FP: Şi credeţi că domul Lungu nu ar fi ştiut unde să facă „scandal”?

Din punctul meu de vedere, faptul că centura a fost realizată în mandatul domnului Tatar a fost doar o întâmplare. E clar că şoseaua de centură reprezintă un beneficiu, dar nu trebuie atribuit meritul acolo unde nu este cazul.

MC: Ştim cu toţii că în România sunt câteva lucruri foate importante pentru populaţie. Printre acestea se află şi asfaltarea străzilor.

FP: Să vedem ce s-a făcut 4 ani de zile. Ştiu foarte bine, că am fost consilier local.

În primul rând, dacă Bogdan Loghin nu ar fi fost viceprimar cu atribuţiuni de primar, Nistor Tatar nu ajungea în viaţa lui primar. Loghin trebuia să candideze atunci la funcţia de primar şi muncipiul mergea într-o cu totul altă direcţie la ora actuală.

În mandatul lui Tatar avem 11 km de drum asfaltat. 2,7 km pe an, cu un buget de 9,2 milioane de euro pe an. Recent am văzut că primarul din Horodnic de Sus a cumpărat o staţie de asfalt şi urmează să asfalteze cam 5 km pe an. Cu un buget de 400.000 de euro.

Deci Tatar a cheltuit undeva la 37 de milioane de euro în mandatul său. Şi a asfaltat, repet, 11 km. Într-adevăr, nu e mare chestie să asfaltezi cu bani de la bugetul local, ca să aştepţi aplauze. Adu bani din exterior, suplimentar… Siretul avea 20-30 de milioane accesaţi din fonduri externe şi municipiul Rădăuţi greşea instituţia.

Să o luăm logic. Dacă nu era GAL-ul, Nistor Tatar cu ce se lăuda? Cu wire-less-ul…

Să vedem ce s-a făcut anul acesta: str. Bogdan Vodă, str. Volovăţului, str. Spitalului, str. Gării, str. C. D. Gherea. Numai anul acesta cam 5-6 km, jumătate din cât a asfaltat Nistor Tatar într-un mandat întreg.

Într-un fel, Nistor Tatar a fost un om foarte norocos. Pentru el s-au aliniat multe planete.

Acum, sunt 13 sau 14 proiecte selectate pentru finanţare. Dar am văzut directa implicare, a pus mâna primarul, a sunat.

MC: Înţeleg de ce domnul Tatar este supărat pe dumneavoastră şi vrea să vă dea afară din PSD, dar e supărat şi pe alţii din PSD care, cumva, nu se aliniază…

FP: ALDE era un partid mic, nu eram mulţi oameni. Când am ajuns în PSD, să vii să-mi impui cum să votez, mi se pare absurd. Păi, pentru ce mai există democraţie… Trebuia să se spună că, dacă PSD are 7 consilieri, Nistor Tatar are 7 voturi. Pentru ce ne mai chemi şi pe noi, dacă noi nu avem nici un cuvânt de spus? Disciplina de partid era înainte de 1989. Cum îmi poţi îngrădi dreptul la libera exprimare?

Uitaţi-vă un pic la şedinţe, când spunea: „Grupul PSD nu participă la vot!” sau „Votăm împotrivă!”.

În final, aş vrea să spun că toţi rădăuţenii pot să vadă foarte clar modul în care se îndreaptă administraţia publică locală. Din punctul meu de vedere este un traseu bun. Mă gândesc la asfaltări, la lucrări, inclusiv la complexul de bare pe care l-am văzut finalizat în zona lacului, organigrama… Se încearcă să se facă economii la bugetul local pentru dezvoltarea comunităţii. Ideea este să avem răbdare şi, cel mai important, să ne informăm din surse credibile, să nu mai dăm crezare „zvonisticii”.

Saptamanalul de Radauti