26/03/2021

Fostul primar de la Brodina, condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de pușcărie

Scris de Daniel Rosu


Fostul primar al comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare în regim de detenție. Soluția a fost dată miercuri, 24 martie, de Curtea de Apel Suceava, după ce inițial Tribunalul Suceava stabilise ca inculpatul să fie condamnat la 2 ani de închisoare suspendată sub supraveghere. Așadar, două decizii foarte diferite, care au făcut diferența dintre o pedeapsă fără nici o zi de detenție și 3 ani și 4 luni în regim de detenție. 

Vasile Viorel Melen a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în cursul anului 2017. Printre altele, Vasile Viorel Melen a fost acuzat că a semnat contractele de vânzare -cumpărare având ca obiect suprafeţe de teren încheiate între comuna Brodina, reprezentată de primarul Melen Vasile Viorel, şi membrii familiei sale – soţia şi fiul, precum şi SC FORESTBROD SRL Brodina.

„În acest fel s-au obţinut direct/indirect foloase patrimoniale în sumă totală de 136.646,55 lei, constând în contravaloarea preţului din contract al unor terenuri din comuna Brodina, în suprafaţă totală de 18.833 mp, pentru soţia sa, Melen Ana, şi fiul său, Melen David, şi foloase patrimoniale în sumă totală de 22.652.941,34 lei, pentru societatea SC FORESTBROD SRL Brodina, jud. Suceava, cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani, fiind angajat ca administrator, la data de 01.06.2004, prin contract individual de muncă nr. 17/01.06.2004 până la data de 29.06.2012, când au fost suspendate raporturile de muncă şi de la care a beneficiat de foloase, constând în: salariu, dividende, restituiri sume cu care inculpatul sprijinise societatea sub formă de aport”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

Măsura sechestrului asigurător dispusă de procurorul DNA care a instrumentat cazul va fi menținută, atât în cazul lui Vasile Viorel Melen, cât și a persoanei juridice SC FORESTBROD SRL Brodina până la recuperarea sumei de 8.333.397 de lei.

Daniel Rosu