La 11 luni de la acțiunea flagrantă a ofițerilor de la Serviciul Județean Anticorupție ancheta procurorilor cu privire la Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a secției Oncologie a Spitalului Suceava, a fost încheiată.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat că inculpata a fost trimisă în judecată pentru 280 de fapte de luare de mită.
Chiar dacă nu a fost vorba de sume mari per pacient, șochează numărul de fapte care au putut fi probate într-un timp scurt.
“În mod repetat, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența oncologică care trebuiau realizate gratuit, în luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, iar în perioada 12.12.2022-19.01.2023 (n.r. perioadă în care a fost monitorizată cu mijloace de interceptate amplasate în birou), a primit diferite sume de bani (în cuantum de20 660 lei și 750 euro) și alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză, parfumuri, băuturi alcoolice, carne de porc etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Procurorii au precizat că au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 470 euro, 7750 lei și 1200 lei, sume ridicate de la inculpată, precum și asupra bunurilor ridicate din Ambulatoriul de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului județean de urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu ocazia punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară.
Procesul în care va fi judecat medicul va începe la Tribunalului Suceava.
Până la o condamnare definitivă, Anca Ababneh Dumitrovici se bucură de prezumția de nevinovăție.
Femeia și-a construit o apărare în care nu neagă că a primit bunuri sau mici sume de bani însă a încercat să convingă că a refuza o atenție de la un bolnav de cancer este asimilată de pacient ca o sentință de condamnare la moartă.
Judecătorii au respins această abordare.
„Nu pot fi primite susținerile apărării precum că ar fi adoptat un comportament de acceptare tacită pentru a nu panica respectivele persoane, inculpata raportat la profesia sa, avea obligația de a acorda asistență medicală și asigurări pacienților strict cu respectarea cadrului profesional” notează judecătorul în hotărârea prin care a menținut măsura controlului judiciar.
Instanța a arătat că gradul de pericol social al faptei este dat și de numărul foarte mare de fapte într-un timp relativ scurt.
”Practic, prin modul de acţiune, inculpata tinde să instituie o altă ordine socială, raportat la o scară greşită de valori”, au mai punctat judecătorii, citați de Libertatea.