26/01/2022

Fată de 16 ani, exploatată sexual de doi bărbați și de o femeie, în timp ce era însărcinată

Scris de Florin Paiu


Un bărbat din Arbore și soi soți din satul Humoreni, comuna Comănești, au fost trimiși în judecată de procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar de trafic de minori, sub forma exploatării sociale.

Cazul este cu atât mai dramatic cu cât este vorba de o fată în vârstă de 16 ani, care a practicat prostituția când era însărcinată iar datele de anchetă confirmă că cei care au exploatat-o știau asta.

Soții Nicolai și Eva Cherar, din satul Humoreni, comuna Comănești, respectiv Constantin Juravle, din comuna Arbore, sunt cei trei trimiși în judecată în acest dosar, pentru comiterea infracțiunii de trafic de minori.

Soții Nicolai și Eva Cherar sunt acuzați că recrutat-o în vederea exploatării sexuale prin obligare la practicarea prostituției pe fata de 16 ani, profitând de situația acesteia. Practic, cei doi, i-au oferit mici sume de bani sau țigări, după care i-au spus că dacă vrea să-i fie bine și să aibă venituri constante trebuie să facă sex pe bani cu bărbați pe care ei îi pot găsi.

Procurorii DIICOT susțin însă că fata a fost și amenințată, nu doar convinsă să se prostitueze.

  • Inițial, minora a refuzat să practice prostituția

Fata de 16 ani provine dintr-o familie problemă. Era crescută doar de mamă și are patru frați mai mici, pe care îi avea parțial în îngrijire în anul 2016. Mai mult, în acel an, minora care abia împlinise 16 ani era însărcinată. Pe acest fond disperat, cu o situație financiară extrem de precară, minora a ajuns pe mâna proxeneților.

”Deși inițial minora a refuzat să practice prostituția în folosul celor doi soți, ulterior aceștia au insistat și au amenințat-o că vor avea de suferit membri familiei sale dacă nu va face ceea ce vor spune ei. În aceste condiții, în cursul anului 2016, minora a întreținut relații sexuale cu mai mulți bărbați, găsiți de Cherar Niculai, banii astfel obținuți, respectiv sume cuprinse între 100 și 300 de lei pentru fiecare întâlnire cu un client, fiind primiți de acesta din urmă. O parte infimă din bani erau dați de către inculpat și minorei”, se arată în actul de sesizare al instanței.

Amenințările asupra minorei ar fi fost inclusiv cu cuțitul, cel puțin așa susține partea vătămată.

Relații sexuale se derulau, rezultă din anchetă, atât la domiciliul soților Cherar cât și la domicilii unde era transportată de aceștia. Mereu, fata era dusă de ambii soți, din cercetări rezultând că și Eva Cherar cunoștea foarte bine ce se întâmplă și nu își lăsa mai niciodată soțul singur cu fata de 16 ani, probabil din gelozie.

La circa două luni de la recrutarea de către soții Cherar fata a fost plasată, rezultă din cercetări, la inculpatul Constantin Juravle, din Arbore, care a exploatat-o atât personal, după care a început să-i găsească clienți.

Practic, acesta ar fi plătit pentru fată, după care i-a spus că trebuie să recupereze banii.

  • Cei doi soți au obținut peste 4.000 de lei din exploatarea minorei

Anchetatorii au date certe că soții Cherar ar fi obținut peste 4.000 de lei din exploatarea sexuală a acestei minore. Este vorba de sumele despre care sunt date certe, interceptările telefonice arătând o activitate mult mai intensă a celor doi cu privire la găsirea de clienți. Mecanismul infracțional a fost confirmat și de mai mulți martori, preocupările infracționale ale celor trei fiind cunoscute în zonă.

Unele date arată că mai erau exploatate și alte fete minore, însă ancheta de față se referă doar la minora de 16 ani.

  • Inculpații au recunoscut acuzațiile, dar le-au minimalizat

Procurorii au subliniat în cadrul anchetei că fata a ajuns să se prostitueze deoarece inculpaţii au profitat de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla (sărăcie lucie, nevoia de bani, faptul că era însărcinată etc.) dar folosindu-se și de amenințări, cel puțin la început.

Cu privire la inculpați, aceștia au recunoscut în parte acuzațiile și le-au minimalizat. De exemplu, Nicolai Cherar, zis ”Elisei”, a declarat că minora i-a trimis mesaje pe telefon și i-a spus că nu are țigări și strictul necesar și i-a cerut să-i găsească pe cineva cu care să întrețină relații sexuale. Acuzatul a mai declarat că nu a făcut de pe urma fetei decât 150 de lei, o singură dată. Practic, aceștia au declarat că au vrut să o ajute pe fată să iasă din situația disperată în care se afla.

Datele de anchetă infirmă această variantă. În sat de știa de situația extrem de grea a minorei și a mamei sale, iar soții Cherar au profitat din plin de asta, susțin procurorii DIICOT.

Probatoriul, martorii care au dat declarațiile din dosar, dar și convorbirile telefonice, denotă preocuparea constantă a inculpaților în traficarea minorei, au concluzionat procurorii DIICOT.

Procesul în care vor fi judecați cei trei inculpați a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.

Cei trei se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință finală a instanțelor de judecată.

Florin Paiu