31/05/2023

DRDP Iași aduce acuzații și pasează vină în cazul blocajului de pe șantierul podului de la Milișăuți

Scris de Saptamanalul de Radauti


Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a transmis un comunicat de presă cu privire la blocajul de pe șantierul podului de la Milișăuți în care pentru prima dată dă vina cu subiect și predicat pe firma care a câștigat licitația.

Prima informație esențială este că s-a semnat un contract cu o soluție constructivă care nu prevedea închiderea traficului pe pod în timpul execuției lucrărilor și, implicit nu prevedea construcția unei variante provizorii de circulație, soluție asumată de antreprenor prin contract.

Apoi, se spune clar, pe 9 septembrie 2022, proiectantul a emis o dispoziție de șantier prin care menționează necesitatea închiderii circulației rutiere și pietonale pe pod.

Așadar, s-a stabilit tehnic că podul mare nu poate fi închis pe jumătate iar pe cealaltă jumătate să fie deschis traficului pentru că s-ar ajunge ușor la o tragedie.  

Din acest moment podul provizoriu pe care să circule localnicii atâta timp cât podul mare trebuie închis pentru înlocuirea grinzilor a devenit obligatoriu.  

Antreprenorul, respectiv firma Test Prima și-ar fi exprimat disponibilitatea asigurării tuburilor necesare construcției variantei provizorii, însă evident că a cerut un buget pentru asta. Bugetul nu a fost aprobat dar chiar și așa, în viziunea DRDP Iași, firma Test Prima ar fi trebuit să se descurce cu podul provizoriu, pe cheltuiala ei.  

Ce se întâmplă acum?

DRDP Iași este în curs de finalizare a procedurii de achiziție în regim de urgență a 50 de tuburi din beton. După achiziție, se va demara procedura de achiziție pentru asigurarea unor servicii de supervizare a lucrărilor din punct de vedere calitativ și cantitativ la reabilitarea podului de la Milișăuți.

„Pe această cale, atragem atenția constructorului că imediat ce va avea la dispoziție varianta provizorie, dacă nu va trece la demontarea grinzilor și execuția restului de lucrări din contract, DRDP Iași va trece la sancțiuni economice, inclusiv la emiterea unui certificat negativ pentru nerespectarea angajamentelor contractuale, cu toate consecințele de rigoare. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat riveranilor și utilizatorilor acestui pod, asigurându-i totodată de întreaga noastră disponibilitate pentru ca în cel mai scurt timp posibil să ducem la finalizare proiectul de reabilitare a podului de la Milișăuți”, a declarat Ovidiu Mugurel LAICU, directorul general regional al DRDP Iași.

De termene concrete pentru podul provizoriu nici vorbă în comunicatul de presă.

Ca singur aspect pozitiv, de câteva zile, după 9 luni de pauză, pe șantierul de sub pod au apărut câteva utilaje care efectuează lucrări de nivelare.

Saptamanalul de Radauti