23/12/2021

Doi soți din Rădăuți, în arest preventiv și la domiciliu în dosarul DNA privind certificatele verzi falsificate

Scris de Florin Paiu


Cinci dintre membri rețelei care se ocupa cu falsificarea certificatelor verzi împotriva cărora au acționat procurorii de la DNA – Serviciul Teritorial Suceava au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în timp ce o femeie a fost plasată în arest la domiciliu, măsura asimilată tot arestului, dar mai blândă.

Marian I., zis ”Berlusconi”, din Rădăuți a fost arestat pentru 30 de zile, în timp ce soția acestuia, Alina Lidia I., educatoare la o grădiniță din Rădăuți, a fost plasată în arest la domiciliu, conform deciziei Tribunalului Suceava, care nu este definitivă.
Cei doi sunt acuzați că erau intermediari direcți între cei care aveau nevoie de certificate false din zona Rădăuți și împrejurimi și personalul medical care făcea vaccinările fictive, la Spitalul municipal Mangalia, respectiv Sanatoriul Balnear Mangalia.
Mandate de arestare pentru 30 de zile s-au emis și față de Andrei Cristian V. și mama acestuia, Elena Daniela V., cea din urmă angajată a Spitalului Municipal Mangalia.
Tribunalul Suceava a arestat și două asistente de la centrul de vaccinare care funcționa în incinta Sanatoriului Balnear Mangalia, respectiv Pompilia T. și Henriette-Raluca B.

Cum se derula vaccinarea fictivă

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au detaliat modul cum funcționa rețeaua care se ocupa cu falsificarea certificatelor verzi, beneficiari ai unor astfel de documente falsificate fiind peste 100 de persoane, majoritatea din județele Suceava și Constanța. Potrivit anchetatorilor, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, cele două asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti-Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.
Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.
Un aspect important la stabilirea era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.
Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata V. Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei V. Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar
”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

De la cele 52 de percheziții care au avut loc în cursul zilei de marți, anchetatorii au ridicat mai multe bunuri, inclusiv sumele de 192.000 de lei și 80.000 de euro. De asemenea, anchetatorii au anunțat că în actualul dosar penal sunt vizate și alte persoane.

Cei trei intermediari, soții I. din Rădăuți și Andrei Cristian V., sunt cercetați pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.

Florin Paiu