05/02/2021

Doi rădăuțeni, condamnați pentru tâlhărirea unui bătrân de 85 de ani, în propria casă

Scris de Florin Paiu


Doi tineri din Rădăuți, recidiviști, au fost condamnați de Judecătoria locală pentru o faptă de tâlhărie comisă asupra unui bătrân în vârstă de 85 de ani, care a fost atacat în propria casă și lăsat fără banii pe care îi avea în locuință. Fapta a fost comisă tocmai în octombrie 2017, această primă condamnare venind așadar la mai bine de trei ani de la comiterea presupusei fapte. A fost o anchetă care a început cu stângul, cei doi inculpați fiind arestați o scurtă perioadă, după care au fost puși în libertate, pe fondul unei erori de procedură. În noaptea de 12 spre 13 octombrie 2017, în jurul orei 2.30 din noapte, Poliţia municipiului Rădăuţi a fost sesizată despre faptul că un bătrân în vârstă de 85 de ani, din comuna Volovăţ, a fost victima unei tâlhării comise în timpul nopţii. Cercetările au demarat imediat la faţa locului, oamenii legii stabilind cum s-au petrecut lucrurile. Astfel, s-a stabilit că în jurul orei 01.00, în timp ce bătrânul dormea singur într-o încăpere a casei, doi individzi au pătruns în interiorul locuinţei şi l-au ameninţat să le dea bani. În urma presiunilor şi ameninţărilor, victima le-a spus unde îşi păstra economiile, după care cei doi necunoscuţi au sustras suma de 2.000 de lei şi s-au făcut nevăzuţi. Cercetările întreprinse de polițiști au dus la identificarea şi apoi localizarea celor doi autori în municipiul Rădăuţi. Cei doi, Adrian Marinel V. şi Petru Ionel I., au fost interceptaţi de un echipaj de poliţie după instaurarea unor filtre.

Conform sentinței judecătorilor de la Rădăuți, Adrian Marinel V. a primit 2 ani de închisoare pentru fapta de tâlhărie, în condițiile în care se afla în termenului de încercare al unei pedepsei rezultante de 1 an şi 6 luni închisoare, aplicate cu suspendare. În aceste condiții, pedeapsa totală pe care o are de executat este de 3 ani și 6 luni de detenție.

Al doilea inculpat, Petru Ionel I., a primit 3 ani pentru tâlhăria comisă asupra bătrânului din Volovăț, însă avea și el o condamnare cu suspendare pentru infracțiuni rutiere. Astfel a primit pedeapsa totală de 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Cei doi rădăuțeni au înaintat contestație, considerând pedeapsa prea mare, astfel că dosarul va fi analizat și de Curtea de Apel Suceava, care va da o sentință finală, probabil cât de curând. Cum sentința nu este definitivă, cei doi se bucură încă de prezumția de nevinovăție.

Florin Paiu