14/07/2022

Dealul Crucii are din nou cruce

Scris de Saptamanalul de Radauti


Monumentul va fi sfințit duminică

Cu aproape 300 de ani în urmă, în apropiere de orașul Rădăuți, pe colina din partea de nord a orașului a fost ridicat din lemn un observator, care avea deasupra o troiță (Sfânta Cruce), care ulterior a dat numele acestei coline: Dealul Crucii.


Regimul politic instituit în 1945 a șters de pe fața pământului acest edificiu. Anii au trecut, dar amintirea acestui monument a rămas vie în conștiința locuitorilor din zona Rădăuți. Astfel, pentru a reînvia încărcătura istorică a acestui loc, la începutul lunii aprilie 2022 s-a inițiat un proiect care avea ca scop ridicarea unei noi cruci de către: Gabriel Flutur (fiul satului), Constantin Lazăr și preotul Mihai Fediuc, inițiatorii și ctitorii noului edificiu.


Doi gospodari de ispravă din localitatea Marginea au ajutat cu materialele de construcție de natură fieroasă. Lucrările de asamblare a crucii au fost executate în curtea parohiei Sfântul Ilie de către binevoitori jertfelnici: Petru Popescul, Mihai Breabăn, Cristian Popescu, Leontie Ciobanu, Vasile Popescul, Iosif Cuțuleac, Gheorghe Șpac și Sorin Nicoară.
Ulterior, s-au alăturat acestui proiect credincioși și firme, care au susținut duhovnicește și material lucrarea.
De asemenea, un sprijin permanent a venit și din partea PC Părinte Protopop Ionel Maloș.


Lucrările au durat până la jumătatea lunii iulie, iar finalizarea proiectului s-a realizat prin amplasarea Sfintei Cruci la locul desemnat cu autorizare – dăruit de doamna Virginia Drahta și familia sa.

Ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit este nevoie și de binecuvântarea lui Dumnezeu, Care desăvârșește ceea ce omul înfăptuiește.
Așadar, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, duminică 17.07.2022, de la ora 18:00, PS Damaschin Dorneanul, Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și credincioși, va oficia slujba de tărnosire.
Vă invităm să ne bucurăm împreună la acest eveniment, adus cu recunoștință și prețuire înaintașilor neamului.

Saptamanalul de Radauti