22/05/2023

,,Dansează pentru schimbare”

Scris de Saptamanalul de Radauti


Vineri, 19 mai 2023, începând cu ora 14, în incinta Casei de Cultură Milișăuți, a avut loc evenimentul ,,Dansează pentru schimbare”, în cadrul căruia elevii ce fac parte din grupul de dans modern, împreună cu elevii claselor a V-a B, a VI-a A și a VII-a B, alături de cadrele didactice și părinți au găzduit-o pe Ebony DeBerry, organizator comunitar din Chicago, USA. Valori culturale europene au fost prezentate prin intermediul dansurilor tradiționale din Austria, Finlanda, Bulgaria, dar și prin dansuri moderne realizate pe melodii românești. Venită pe meleagurile bucovinene la invitația Vivianei Huțuleac, alumna în cadrul Programului Professional Fellows al Departamentului de Stat al SUA, Ebony DeBerry a declarat, impresionată, la sfârșitul evenimentului : ,,cultura adună oamenii împreună și nu există comunități adevărate fără cultură. Am avut ocazia să admir copii minunați în comunitățile pe care le-am vizitat, cu părinți care îi susțin, încurajează și profesori dedicați în tot ceea ce fac”!
Ziua a continuat cu vizita la un meșter popular, Cîrmaci Constantin, care țese trăistuțe tradiționale, descoperindu-și pasiunea la vârsta de 5 ani, acum fiind elev în clasa a VII-a.
Butoaiele cu varză murată au putut fi admirate la familia Șorea din Milișăuți, membrii familiei prezentând detalii despre etapele pregătitoare pentru punerea verzei la murat, iar doamna Brîndușa Peslari a expus colecția personală de costume naționale și obiecte tradiționale, fiind și cea care a gătit mâncăruri tradiționale pentru invitați.
Aproximativ 100 familii au fost implicate în organizarea vizitei la Milișăuți a invitatei din USA, la îndemnul Vivianei Huțuleac, colaborarea fiind una specială, bazată pe ajutor reciproc, încredere și respect.

Aceste evenimente fac parte din proiectul G.A.L.A. (Get Acknowledge, Love Achievements-Primiți recunoaștere, iubiți realizările) și, prin implicarea voluntară a tuturor, s-a dorit reunirea și prezentarea diverselor culturi, oameni, experiențe, dar și promovarea dansului ca element al interacțiunii dintre oameni pentru schimbare, cunoaștere, dezvoltare.

Saptamanalul de Radauti