23/05/2023

Cât i-au costat amenințările pe cei care au încercat să-l intimideze și să-l agreseze pe activistul Daniel Bodnar

Scris de Saptamanalul de Radauti


Indivizii care au încercat să-l intimideze prin amenințări exprese cu moartea pe activistul de mediu Daniel Bodnar, din Rădăuți, și-au primit nota de plată în general în amenzi penale în instanță. Aceste amenzi penale se transformă în zile de închisoare dacă nu sunt achitate. 

Marcel Petrică Begean, din Vicovu de Sus, este unul cei care au ieșit destul de șifonați din instanță după ce au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, pentru infracțiunea de amenințare.  

”Fac acest video pentru Daniel Bodnar. Să știi că Garda Forestieră a fost la noi, ți-ai făcut de lucru cu țiganii de-amu Danieluț… de acum nu că nu ai să mai poți merge cu picioarele, nu ai să mai poți mânca cu mâinile, îți promit eu că îți rup picioarele. Te anunț în direct amu…”, a anunțat individul, pe Facebook.

Cu proba video mai mult decât clară a amenințării, cursul dosarul a fost destul de lung.

Inițial, Judecătoria Rădăuți i-a aplicat inculpatului o amendă penală de 3.600 de lei, dar activistul a făcut apel iar la Curtea de Apel Suceava amenda penală a fost crescută de la 3.600 de lei până la 9.000 de lei.

De asemenea, autorul infracțiunii de amenințare are de achitat și cheltuieli judiciare de 1500 de lei.

Tot pentru amenințare în mediul online este trimis în judecată și Ilie Cosmin Burlică, din Bivolărie – Vicovu de Sus.
Pentru expresii gen „Să-mi moară calul dacă nu îi fac felul lui”, „El nu vine și face figuri. Se bagă în Sucevița, în Marginea, în Brodina, în Putna. Cine e el? Cine se crede el?”, Eu, la fraierul ăsta, îl iau de cap, și-n primul mâl îl bag acolo și-i tai gâtul.”, inculpatul a fost condamnat de Judecătoria Rădăuți la o amendă penală de 4.500 de lei.  

Un alt caz vizează doi afaceriști cu lemn din Sucevița, care au reacționat violent în fața Atelierului de Împletituri Marginea, unde Daniel Bodnar, alături de Iulian Ureche, intenționau să asiste la inventarierea materialului lemnos dintr-un transport pe care l-au sesizat ca suspect.

La un moment dat, a rezultat din cercetările poliției, doi dintre agresori l-ar fi lovit pe activistul de mediu, după care au aruncat cu pietre în BMW-ul X6 al lui Daniel Bodnar, provocându-i distrugeri. De altfel, o parte din agresiune a fost înregistrată video.

Judecătorii de la Rădăuți au stabilit că există probe privind lovirea doar în cazul lui Ion Samuel Băcilă, astfel că acesta are de achitat o amendă penală de 5.000 de lei, conform sentinței Judecătoriei Rădăuți.

Al doilea inculpat, Gheorghe Marin Rîpanu, a fost condamnat doar pentru infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice pentru că, privind infracțiunea de loviri, s-a stabilit că nu există probe clare că a săvârșit fapta. Acesta a fost obligat de judecători la achitarea unei amenzi penale de 4.000 de lei.

Decizia Judecătoriei Rădăuți a fost contestată la Curtea de Apel Suceava, astfel că acest dosar nu este încă tranșat definitiv.

Există însă și cazuri de amenințări asupra activiștilor de mediu în care autorii nu au fost trași la răspundere. De precizat și că Daniel Bodnar a fost și el judecat în procese civile deschise de afaceriști cu lemn sau silvicultori care s-au considerat denigrați de acesta. Până acum, Judecătoria Rădăuți a respins aceste acțiuni.

Saptamanalul de Radauti