20/09/2021

Cu sârguință despre “Cartea de știință”-incursiune în opera profesorului Tiberiu Brăilean

Scris de Saptamanalul de Radauti


Joi, 16 septembrie, începând cu ora 17, a avut loc în sala de artă ,,Elena Greculesi” din incinta Bibliotecii Bucovinei ,,I. G. Sbiera” Suceava, o manifestare ce a reprezentat o incursiune în opera profesorului Tiberiu Brăilean, organizată de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, în cadrul cursurilor Universității Populare ,,Ion Nistor”.

Tiberiu Brăileanu s-a născut la Bilca, localitate evocată deseori în operele sale, pe data de 9 ianuarie 1960 și a fost unul dintre cei mai renumiți economiști ai Universității ,, Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A absolvit Colegiul Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți în anul 1979, apoi, în anul 1984 a absolvit Facultatea de Științe Economice din Iași, secția Finanțe-Contabilitate, obținând titlul de ,,doctor” în anul 1997, participând, de-a lungul timpului, la numeroase stagii de pregătire în Elveția, Germania, Belgia, Franța. A fost o personalitate căreia i-a plăcut să realizeze cercetări interdisciplinare, așa după cum a menționat în prezentarea sa, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, cadru didactic în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, aceștia fiind colegi în cadrul facultății menționate.

Cartea ,,Fericitor” a lui Tiberiu Brăilean a fost cea descrisă în debutul manifestării, o carte scrisă cu doar un an înainte de decesul autorului, în anul 2014. Obiceiul autorului Tiberiu Brăilean de a vizita birourile colegilor și de a le dărui acestora din scrierile sale a fost amintit, iar aceasta carte este dedicată colegilor lui de catedră, acesta având, de altfel o carieră vastă, în mai multe domenii: academic, politic, publicistic, dar și cel al administrației publice. Cartea ne oferă o imagine a profesorului Tiberiu Brăileanu și a fost scrisă ,,cu ajutorul lui Dumnezeu”, așa cum însuși autorul a menționat, fiind delimitată în trei părți, având atât caracter spiritual, cât și unul glumeț, lucru ce reiese din înșiruirea unor epistole, una dintre acestea fiind dedicată locuitorilor comunei natale, Bilca, în special ,,babelor din Bilca” ce sunt prezentate idilic, ca un ,,concept cu o semnificație profundă”, dar și Rădăuțiului și a liceului absolvit.

Domnul prof. dr. Marcel Ungureanu, cadru didactic în cadrul Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi a prezentat lucrarea ,,Gnoza de la Bilca”, apărută la Editura Junimea, Iași, 2007, o lucrare structurată în șase capitole, multe dintre acestea fiind, de fapt, titluri ale altor cărți. La fel ca și în cadrul lucrării prezentate anterior, satul natal, Bilca, este prezentat și aici, ,,un sat plin de povești, de mituri și fantasme, o zonă foarte religioasă aproape de Putna, Sucevița, Bogdana Rădăuților”, dar și tradițiile zonei. Prezentarea a fost structurată detaliat, pe capitole, fiind descrise atât conceptele prezentate în cadrul lucrării, cât și numeroasele cărți menționate și detaliate în paginile acesteia. Știința actuală, din punctul de vedere al profesorului Tiberiu Brăilean, pare, din ce în ce mai mult, a fi influențată de hermetism și gnosticism, astfel că am putea crede că suntem într-o situație asemănătoare cu cea a alexandrinilor, de acum două mii de ani. Precum școlile gnostice de atunci, la fel și acum, școli sau mișcări științifice actuale se consideră apostoli ai unei noi ere, descoperitori ai unor noi adevăruri. Precum gnosticismul a fost destrămat prin activitatea sectelor alexandrine, în zilele noastre ne sunt oferite multe modele pseudoștiințifice, subculturale. ,,Cititorii care vor acorda timp și atenție lucrării Gnoza de la Bilca vor descoperi în persoana autorului un om de știință, un om de litere, un pasionat de filosofie, de teologie, de ezoterism, dar și de legăturile transdiciplinare dintre ele, mai ales de legătura dintre știință și religie”, a menționat domnul profesor Marcel Ungureanu.


Ultima lucrare descrisă în cadrul manifestării a fost ,,Omeconomia”, apărută în anul 2013, la Editura Junimea. Aceasta a fost prezentată de către domnul prof. dr. Corvin Bejinariu, cadru didactic în cadrul Colegiului Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Lucrarea este o trilogie, iar titlul ei este o creație a lui Tiberiu Brăilean. S-a menționat faptul că autorul are o atitudine critică asupra faptului că economia, prin exponenții ei, a pierdut legătura cu dimensiunea morală, cu reperele creștine. Autorul nu se limitează la această atitudine, ci propune și variante pentru a valorifica ,,inconștientul economiei”, una din ele fiind reprezentată de îndreptarea către o cunoaștere din perspectiva credinței pentru a ne salva conștiința, să valorificăm texte din cărți cu caracter spiritual, de exemplu, dar nu numai, autorul făcând recomandări de alte lucrări și autori, în acest sens. Odată cu această lucrare, Tiberiu Brăilean a continuat explorarea temeiurilor metafizice ale economiei într-un volum în care rădăcinile conștiinței regăsite încearcă să se ancoreze autentic în cer. Parcurgerea drumului cunoașterii către noi domenii, transdiciplinaritatea este din nou prezentă și în cadrul acestei lucrări, fiind o trăsătură generală a lucrărilor lui Tiberiu Brăilean.

A menționat drd Viviana Huțuleac

Saptamanalul de Radauti