28/07/2023

Condamnați pentru contrabandă de prima instanță, au scăpat în apel pentru că a intervenit prescripția faptelor

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un dosar de contrabandă care viza fapte mai vechi de 10 ani s-a încheiat prin încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției faptelor. Inculpații pot jubila așadar, scăpând de pedepse și termene de încercare.

Magistrații de la Curtea de Apel Suceava, ultima instanță care judeca dosarul, a constat că a intervenit prescripția în baza prevederile de anul trecut ale Curții Constituționale.

Inițial, Tribunalul Suceava îi condamnase pe Doina Cîmpan și pe fiul acesteia, George Ovidiu Cîmpan la câte 3 ani cu suspendare sub supraveghere.

Au scăpat și ceilalți inculpați din dosar, respectiv Florin-Mihai Iancu, din București, Viorele Mihai Ionuță, din Siret, dar și Alexandru Ionescu, din București. Unul dintre ei, Ionescu, avea de executat 3 ani de închisoare cu executare.

 „Acest grup avea ca scop achiziţionarea, depozitarea şi valorificare unor cantităţi de ţigări de provenienţă extra-comunitară, introduse prin contrabandă pe teritoriul României, urmărind obţinerea, în mod ilegal, de beneficii materiale importante, cu consecinţa alimentării economiei subterane şi prejudicierea bugetului de stat prin neplata obligaţiilor fiscale aferente”, au arătat în cursul anului 2012 procurorii DIICOT Suceava.

Membri grupării comercializau țigări prin mai multe medii și au fost monitorizați o lungă perioadă de procurorii de la DIICOT.

Numai unuia din inculpați, Ovidiu Cîmpan, procurorii DIICOT Suceava i-au reţinut aproape 100 de fapte de contrabandă. Acesta a livrat țigări inclusiv prin intermediul firmelor de curierat.


Saptamanalul de Radauti