16/04/2021

Condamnat pentru furt de energie electrică printr-o instalație clandestină

Scris de Florin Paiu


Un bărbat din Siret este dat în urmărire generală de Poliția Română după ce a fost condamnat de Judecătoria Rădăuți la o pedeapsă de 1 an și 2 luni de închisoare pentru furt de energie electrică. 

Sentința Judecătoriei Rădăuți din data de 18 februarie a.c. a rămas definitivă, nefiind atacată cu apel. La punerea în executare a mandatului s-a constatat că bărbatul din Siret nu este de găsit.

În aceste condiții, Inspectoratul General al Poliției Române a declanșat procedurile de dare în urmărire. Petru Saviuc, în vârstă de 61 de ani, este căutat acum pentru punerea în executare a mandatului.

Petru Saviuc a fost judecat la instanța din Rădăuți pentru infracțiunile de furt și executare sau folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, faptă prevăzută de Legea energiei electrice și gazelor naturale.

Specialiștii companiei de electricitate au constatat că bărbatul, printr-o intervenție neautorizată, a consumat energie electrică în cuantum de 4.669 de lei, pe care nu a achitat-o.  

Judecătorii rădăuțeni au decis ca bărbatul să fie condamnat la un an de închisoare pentru furt, și șase luni pentru instalația clandestină, pedeapsa rezultantă totală fiind de un an și două luni de închisoare în regim de detenție. Delgaz Grid s-a constituit parte civilă în proces pentru recuperarea sumei reprezentând contravaloarea energiei electrice consumate și neachitate.

Florin Paiu