27/02/2024

Bust ridicat la Volovăț în memoria unui militar mort în timp ce salva vieți la inundațiile din 1970

Scris de Saptamanalul de Radauti


Gest frumos, de neuitare, realizat după mai bine de jumătate de secol la Volovăț, în memoria unui localnic care a murit la numai 21 de ani în timpul unei misiuni de salvare de vieți omenești la catastrofalele inundații din 1970.

Un bust închinat sergentului major Mircea Robu, din Volovăț, a fost amplasat în parcul central din fața Primăriei Volovăț iar de Ziua Eroilor va fi dezvelit în mod oficial, cu ceremonial religios și Gardă de Onoare.

Nu a fost vorba de o inițiativă a administrației locale ci de stăruința fratelui decedatului care, la 87 de ani, a investit o sumă considerabilă pentru ca fratele său să aibă la Volovăț un bust.

E drept, Primăria Volovăț s-a implicat și ea și a ajutat la amenajarea bustului, urmând a se ocupa și de ceremonia de dezvelire a acestuia.

Conform informațiilor păstrate în arhivă, în mai 1970, în urma unor inundații catastrofale, care au luat case și oameni, la fața locului au fost trimise autoamfibiile Batalionului 16 Cercetare.

Militarii au fost trimiși în zonele critice, au adus oameni aflați în dificultate în zone sigure și au continuat misiunea.

Pe fondul curenților puternici, la un moment dat, două autoamfibii au fost luate de apă, izbite de maluri și de un pod.

Cinci militari care făceau parte din echipajele celor două autoamfibii și-au pierdut viața atunci, printre ei și Mircea Robu, din Volovăț, care era militar în termen.

La Târgu Mureș, pentru toți cinci a existat o troiță mai veche ce a dispărut iar acum, în 2024, s-a aprobat buget pentru amenajarea unei noi troițe.

Saptamanalul de Radauti