Prezent la emisiunea Față în Față, realizată de Marius Cocoș la Radio VIVA Rădăuți, primarul Bogdan Loghin a vorbit despre situația pe care a găsit-o la primărie și despre prioritățile pe care le are.
MC: Multă lume a catalogat drept o surpriză alegerea dumneavoastră ca primar al municipiului Rădăuţi.
BL: Eu niciodată nu am considerat că aş fi putut să am probleme să câştig, pentru că, spre deosebire de fostul primar, eu eram ancorat printre cetăţeni. Eu am fost în rândul oamenilor şi consider că de acolo trebuie să ia „pulsul” fiecare ales, nu din rândul celor care te înconjoară în permanenţă. Campania s-a desfăşurat exact după cum mi-am dorit, pentru că sunt rădăuţean şi am ştiut cum să pun problema atunci când m-am întâlnit cu cetăţenii. Nu mi-a fost greu, pentru că am avut o echipă foarte bună în jurul meu, o echipă care a făcut ca, în final, să facem o figură frumoasă şi în Consiliul Local, unde avem 9 consilieri din 19. Şi am reuşit şi să-i aducem domnului Gheorghe Fluture un procentaj foarte mare, peste cel al partidului, la preşedinţia Consiliului Judeţean.
MC: O mică obsevaţie: la legislaţia după care s-au desfăşurat alegerile locale în 2020, e o performanţă să câştigi mandatul de primar în detrimentul primarului în funcţie…
BL: Aşa este şi mă bucur că am reuşit această performanţă, dar pentru mine nu s-a schimbat mare lucru, am ştiut cât va fi de lucru şi cât de serioşi trebuie să fim din acest punct de vedere. Dacă data trecută am intrat la conducere într-o situaţie de criză şi am deblocat oraşul, acum chiar la învestire am intrat în „scenariul roşu” din cauza infectărilor cu coronavirus. Nu mă sperie nimic şi cu echipa pe care o am în jur o să fie totul în regulă.
MC: Domnule primar, Rădăuţiul vine cu problemele lui şi asta cu siguranţă o ştiţi mai bine decât mine. Aţi început să aflaţi care este situaţia în Rădăuţi la acest moment, cum staţi cu datoriile, să ştiţi de unde plecaţi?
BL: Am cerut, în primul rând, de la Serviciul Contabilitate, toate plăţile făcute după data de 28, după ce am câştigat, pentru că exact după o lună am ajuns la primărie. Urmează să mă uit peste ele. Vă spun sincer, şi ieri (n.r. – miercuri) am plecat după ora 18 din primărie, toată ziua am avut documente de verificat şi semnat.Dar, ca să ştie rădăuţenii, mă aşteptam la o situaţie gravă, dar nici ca după două zile vom fi executaţi de ACET cu 3 facturi câştigate în instanţă, ceea ce spuneam eu înainte de campanie, că sunt 2,2 milioane de lei numai de la ACET. Ca să nu mai spun că s-au adunat penalităţi de 146.000 de lei şi cheltuieli cu executorii de încă vreo 180.000. Sume astronomice, ca să nu mai intru în partea cu Servicii Comunale, unde sunt probleme foarte vechi. La fel, hotărâri în instanţă neplătite absolut deloc, deşi cineva şi-a asumat eşalonarea plăţilor pentru acele datorii. Situaţia este foarte complicată din punct de vedere al bugetului. Nici nu am fost atenţionaţi şi ne-au luat deja din cont 180.000 de lei, iar eu urmează să semnez altă factură, de 60.000, în contul apei meteorice, pentru a nu acumula datorii şi penalităţii, să nu fac aceeaşi greşeală şi eu. După cum aţi văzut, şi în Consiliul Local, doar pentru anumite mofturi sau pentru a încurca lucrurile, s-au aliat cei care au fost şi înainte împotriva mea. Văd că domnul Olărean face amendamente ca să nu dea prost la PSD că fac amendamente pentru fotbal ş.a.m.d. Eu nu am nicio problemă cu sportul, dar nu mi se pare normal ca un primar ales de un număr atât de mare de locuitor să stea pasiv şi să vadă cum se adună cineva şi, doar ca să pară interesant, îşi dă cu părerea şi face amendamente. Nu desfiinţăm echipa de fotbal, doar că va trebui să se limiteze la o anumită sumă. Iar „performanţa” va fi sănătatea, nu promovarea în nu ştiu ce ligă.
MC: Şi eu sunt sigur că o să vă atrageţi şi contestatari după acest punct de vedere. E drept că echipele de fotbal au la îndemână şi alte surse de finaţare, sponsorizări ş.a.m.d. şi, ţinând cont că echipa din Rădăuţi face performanţă, lucrurile pot fi aşezate într-un mod corect. Dar, ca să înţeleagă rădăuţenii, spuneţi că Primăria Rădăuţi nu va întrerupe finanţarea echipei de fotbal, dar că va fi într-un alt cuantum…
BL: Exact.
MC: Sper că ne-am lămurit cât de cât cu situaţia echipei de fotbal. Ca să rămânem la sport, vreau să vă întreb care mai este situaţia cu domnul Ştefan Rusu, care intrase într-un conflict cu fosta conducere a Primăriei…
BL: Luptele, ca şi alte ramuri ale sportului rădăuţean, vor fi încurajate. Am vorbit şi eu cu maestrul Ştefan Rusu şi vom face totul să ducem luptele rădăuţene acolo unde le e locul. Chiar mi se pare o prostie să fii contemporan cu un astfel de campion şi să nu ne facem imagine, pentru că nu ştiu cât timp va mai trece până România va mai scoate un campion de acest nivel. Vom colabora foarte bine, am spus-o şi înainte de campanie şi o repet şi acum.
MC: Am vorbit despre propunerea ca banii de asfaltări să meargă la fotbal. Acum se mai poate asfalta? Au scăzut şi temperaturile, mai dă şi câte-o ploaie…
BL: Chiar recent am avut o vizită în teren, împreună cu domnul viceprimar şi cu constructorii. Vom mai face nişte lucrări, dar nu de asfaltare. Vom termina de pus geiger-ele pe str. Bogdan Vodă, vom freza şi vom plomba pentru a pregăti strada de asfaltare, dar aceasta va avea loc la primăvară, nu vreau să risc nimic. Revin şi le spun rădăuţenilor că vreau ca str. Bogdan Vodă să devină în week-end un mare pietonal. Trebui să arate impecabil, nu vreau să grăbesc lucrarea, voi urmări personal ca lucările să se defăşoare cum trebuie, nu facem sub nicio formă rabat la calitate. Mai erau de asfaltat cu un ultim strat, cel de uzură, str. Merilor şi Constantin Colibaba, dar, la fel, să vedem cum va fi vremea. MC: Suntem în luna noiembrie şi s-a cam dus perioada asfaltărilor. De acum, trebuie să ne concentrăm pe proiecte. Dar şi aici trebuie să cunoaşteţi situaţia la zi. Aţi reuşit să obţineţi un audit referitor la aceste lucruri?
BL: Acest audit de care am vorbit este în curs de desfăşurarea la Contabilitate. Am pornit procedura de audit intern, pentru că Primăria are doi auditori interni. Mie îmi vin anumite date pe care le-am cerut, o să le prezint şi rădăuţenilor şi în Consiliul Local. Nici nu avem cum face altfel.
MC: Am văzut că aţi lansat şi o campanie „anti-şpagă”. Aceasta este şi rezultatul mesajelor pe care le-aţi primit în timpul campaniei?
BL: Mi se pare de bun simţ să dăm startul la schimbări. Aşteptările sunt foarte mari şi lumea te monitorizează. Au apărut şi comentarii: că nu-i dă şpagă în birou, că se întâlneşte nu ştiu unde. Eu am transmis cetăţenilor că nu este nevoie să facă acest lucru. Nu am cum să urmăresc ce se întâmplă în afara Primăriei, dar le-am oferit toată deschiderea pentru a combate acest fenomen. Acest fenomen nu se poate eradica pocnind din degete. Pentru că este generat de cel ce dă această şpagă, nu de cel care primeşte. Şi am spus că dacă este cineva condiţionat, să îmi spună.
MC: Aveţi şi viceprimarul liberal, dar doar 9 sin cei 19 membri ai Consilului Local. Cum reuşiţi să vă asiguraţi majoritatea?
BL: Majoritatea deja o avem. După cum am spus în ziua învestirii, să nu se aştepte nimeni să fac alianţe cu x, cu y sau cu z pentru că nu se va întâmpla. Eu fac apel la buna credinţă a consilierilor, care au spus că vor să vină în ajutorul Rădăuţiului. Atunci, întreb şi eu, dacă voi veni cu proiecte pentru asfaltare, pentru apă-canal, pentru fonduri europene, de ce să nu voteze? Practic bugetul a fost votat fără nicio alianţă. E o alianţă de bun simţ a unor consilieri care îşi iau în serios rolul pentru care au fost votaţi.
MC: Din câte ştim, cât de curând se va semna recepţia pentru centura Rădăuţiului.
BL: Din informaţiile mele, în jurul datei de 20 ar trebui semnată recepţia, să vină ministrul transporturilor, dacă va putea. Aşteptăm data de 1 decembrie, să vedem şi dacă vor fi nişte semnale pozitive din partea Guvernului, dar nu spun nimic acum, aşteptăm până atunci. Când a fost ultima dată domnul Orban la Suceava, eu m-am întâlnit cu dumnealui şi am discutat despre situaţia municipiului Rădăuţi. S-a bucurat că am avut dreptate când i-am promis că voi câştiga municipiul Rădăuţi şi mi-a promis tot sprijinul din partea Guvernului. Avem o relaţie foarte bună şi premierul este cu tot sufletul alături de Suceava şi de Rădăuţi.
MC: Este foarte important, pentru că urmează un mandat de 4 ani, cu cel mai promiţător exerciţiu financiar pe care l-am avut noi în istoria bugetărilor Uniunii Europene. Sumele sunt foarte tentante, dar chiar trebuie făcute lucruri şi proiecte în perioada imediat următoare. Care ar fi direcţiile spre care ar trebui să apese pedala de acceleraţie Rădăuţiul? Plus că avem şi GAL-ul în derulare, nu?
BL: Din ce am vorbit cu managerul GAL, Florin Preda, a încărcat pe MySMIS ceea ce trebuia pentru GAL. Mergem în linie dreaptă să vedem ce reuşim să facem acolo. E un lucru foarte important şi mă bucur forate mult pentru acest proiect, la care am participat încă de la început. Practic, eu am dat numele GAL Urban Rădăuţi, din mai multe variante. Asta e o perioadă foarte importantă, nu atât din punct de vedere al lucrărilor efective, care se văd în stradă, cât din punct de vedere al pregătirii noului buget şi deblocării proiectelor, plus accesarea altor proiecte, mai ales a celor pe fonduri europene.La fel, am înaintat, pentru mai multe şcoli, acel proiect european pentru achiziţia de tablete. La fel, vom continua şi cu celelalte proiecte, dar, repet, situaţia este una foarte complicată. Trebuie să ajungem la un acord cu cei cărora trebuie să le plătim acele hotărâri judecătoreşti, pentru a putea creiona un buget pentru următorul an. Îmi trebuie bani pentru cofinanţări la fondurile europene. Şi pentru consultanţă, chiar dacă este eligibilă. Trebuie să găsim toate resursele şi eu sper ca alături de mine şi de echipa mea să mai vină persoane care au expertiză la nivel naţional, mai ales. Nişte profesionişti în adevăratul sens al cuvântului care ar putea să ne ajute să ieşim din acestă situaţie financiară grea.
MC: S-a spus de multe ori că Rădăuţiul e un municipiu bogat. Dar, din păcate, rezultatele atragerii acestor fonduri europene au fost destul de slabe. După cum aţi spus, ați intrat ca primar direct în „scenariul roşu”…
BL: Aşa este, dar trebuie să trecem de această perioadă. Ca să fac o paranteză, de ce au fost toţi împotriva lui Bogdan Loghin în alegeri. Rădăuţiul este nu bogat, foarte bogat. Dar foarte căpuşat. Şi, din acest punct de vedere, au fost interesele şi piedicile pe care o să le vedeţi în continuare. Trebuie să ne trezim la realitate. Fac un apel către toţi consilierii, mai ales celor tineri, care cu siguranţă îşi doresc ceva pentru Rădăuţi. Nu din punct de vedere material, ci din punct de vedere al realizărilor. Să bifeze că în mandatul lor s-au întâmplat lucruri foarte bune pentru oraş.
MC: Aţi spus despre treaba căpuşatul. Sună destul de dur. Credeţi că veţi reuşi să descăpuşaţi zona?
BL: Am început deja, prin anumite măsuri pe care le-am luat. Am luat măsuri de verificare foarte atentă a tuturor contractelor, de a corija, dacă este cazul. Chiar de a anula anumite comenzi.Mă mai sună oameni care îmi comunică faptul că nu s-au întâmplat lucruri legale în Rădăuţi, nu numai în Primărie. Eu îi ascult pe toţi şi voi face şi efortul de a rezolva din toate punctele de vedere această căpuşeală. Rădăuţenii încep să prindă curaj şi încrederea creşte din ce în ce mai mult şi primesc anumite informări. Eu voi merge până la capăt, după cum am mai zis. Deşi mi s-a mai spus dacă ştiu în ce mă bag, am răspuns că ştiam înainte de alegeri.N-am avut deloc timp să vorbesc cu fostul primar, dar aş vrea să-i transmit că de ce i-a fost frică nu a scăpat.
MC: Îmi aduc aminte că, în momentul când a candidat pentru primul mandat, domnul Tătar a promis că va creşte lângă el un tânăr care va fi următorul primar, cu referire la dumneavoastră.
BL: Nu m-a crescut el, pentru că dacă m-ar fi crescut aşa cum voia el nu era deloc bine pentru Rădăuţi. Am crescut exact aşa cum a trebuit.
MC: Ar mai fi fost întrebări, dar cred că e mai bine să aşteptăm ca să primiţi întâi răspunsurile pe care le-aţi solicitat. Nu cred că a fost timp să le primiţi pe toate…
BL: Este imposibil într-un timp atât de scurt să le ai pe toate. Am 8 direcţii, eu trebuie să rămân peste program şi să văd exact despre ce este vorba, nu să semnez ca primarul, cum se spune.
MC: Referitor la situaţia urbanistică a localităţii?BL: Până voi primi răspunsuri, voi da cât de curând dispoziţia ca toate certificatele şi autorizaţiile de construire să fie ridicate de la ghişeul de jos, de lângă Taxe şi Impozite, nu de la Serviciul Urbanism. Lucrez intens la situaţia de la Urbanism şi de la Direcţia Tehnică. Am să măsor de o sută de ori ca să tai o dată.Oricum, eu cred că s-a schimbat atmosfera în Primărie, dintr-una festivă, în una lucrativă.
MC: Dacă vreţi să mai spuneţi ceva, în încheiere…
BL: Mulţumesc tuturor rădăuţenilor care au avut încredere în mine şi în echipa PNL: Îmi doresc să aibă aceeaşi încredere şi la alegerile parlamentare şi îi rog să aibă încredere că facem tot ce este posibil şi lucrăm pentru a debloca acest oraș şi să-l aducem pe făgaşul normalităţii.