31/08/2021

„Arbore – Tezaurul tradițiilor populare”

Scris de Unknown


de Octavian Ciobîcă

Sub patronajul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, la Arbore, a avut loc duminică, 22 august, lansarea cărților „Arbore – Tezaurul tradițiilor populare’’ și „Frumusețile Bucovinei’’ de prof. Octavian M. Ciobîcă. La eveniment, au participat intelectuali din Rădăuți și Siret, unii dintre aceștia cunoscând activitatea desfășurată de profesorul Ciobîcă, apreciind rolul pe care acesta l-a avut în formarea generațiilor de elevi, dar și curajul de a se îndrepta spre scris într-o etapă a vieții în care mulți abandonează demersul cultural. Au apreciat tenacitatea, sensibilitatea, ineditul informațiilor prezentate de autor domnii Gheorghe Aga, Silvestru Pânzaru, Gheorge Dascălu, Nicolae Grigorean, Ioan Burciu.

Moderatoarea evenimentului a fost Mălina Anițoaei, secretar general al SCLRB. Vorbitorii au scos în evidență reperele trasate de autor în lucrările sale, în parte monografice- satul, biserica, dascălii, părinții, întreaga familie, elevii – toate acestea fiind adânc întipărite în inima profesorului Ciobîcă, pe care dorul de frumos l-a așezat la masa de scris, având în manuscrisele sale și o arhitectură poetică. Mălina Anițoaei a afirmat că profesorul Octavian Ciobîcă nu a revendicat un loc în spațiul literar, lucrările dovedindu-și utilitatea de netăgăduit prin arhivarea de imagini și amintiri prețioase în spațiul rădăuțean și arborean.

Întâlnirile de acest fel sunt prilej de bucurie, atât pentru autor, cât și pentru participanți pentru că fiecare zi este irepetabilă și fiecare om are o unicitate extraordinară. Domnul Ciobîcă și-a împlinit cu eleganță viața. Așteptăm de la domnia sa noi mărturisiri încărcate de fior poetic”, a mai spus moderatoarea evenimentului. Profesorul Octavian Ciobîcă l-a evocat din nou pe arboreanul Toader Hrib și nu a uitat să-și susțină teza, potrivit căreia Eminescu s-a născut la Dumbrăveni. Reuniunea s-a desfășurat sub semnul unei bucurii depline, marcată de libertatea de a te întâlni și a vorbi despre o carte, fără restricțiile care ne-au afectat în anul nefast 2020. La reuniune, alături de alți prieteni ai profesorului Ciobâcă (membri SCLRB), a participat și dl Mihai Boiciuc, despre care autorul a spus că este colaboratorul său vechi și loial, ajutor de nădejde în tehnoredactarea cărților. (M.A)

Unknown