03/05/2022

Anchetă foarte complicată după accidentul cu final tragic de la Sucevița. Tiberius Vatamaniuc nu este de găsit

Scris de Florin Paiu


Accidentul soldat cu un mort și un rănit grav produs la Sucevița în noaptea de 25 spre 26 aprilie este încă departe de a fi lămurit de polițiști și procurori. Foarte adevărat este și că e un caz care reprezintă o mare provocare, având în vedere că între BMW-ul care s-a răsturnat și o altă mașină condusă de Tiberius Vatamaniuc a existat o urmărire în mare viteză. Va fi greu de stabilit dacă între cele două mașini a existat impact, înainte de accidentul mortal. Sunt și alte detalii la fel de complicate, care urmează sau nu a fi lămurite de anchetatori.

Tiberius Vatamaniuc, din Sucevița, este pus sub acuzare, cel puțin deocamdată, pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului. Doar că la data la care rezultatele probelor biologice au ajuns la dosar acesta nu a mai fost de găsit. Sunt date că acesta ar fi părăsit țara, având în vedere că nu exista vreo restricție față de el, la acel moment.
Polițiștii și procurorii urmau să îl rețină pentru 24 de ore și apoi, fie să ceară arestarea sa preventivă, fie să-l plaseze sub control judiciar, cu interdicție de a părăsi localitatea de domiciliu sau județul.
Dosarul este anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, dar a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a se cerceta o posibilă încadrare la omor și tentativă de omor.

În noaptea de 25 spre 26 aprilie, în jurul orei 0.30, un echipaj al Poliției Marginea care se afla în misiune la Sucevița a observat două mașini care rulau cu mare viteză. La scurt timp, cele două mașini au dispărut din raza vizuală. Din păcate, BMW-ul avea să fie implicat într-o tragedie.
Din primele date, în apropierea unui pod care traversează râul Sucevița, într-o curbă la dreapta, șoferul BMW-ului a pierdut controlul asupra volanului. Mașina a intrat pe contrasens, a rulat aproape 40 de metri pe spațiul verde, a scos din rădăcini un copac, iar apoi s-a răsturnat în albia râului Sucevița. Cei doi bărbați au rămas încarcerați și a fost nevoie de intervenția echipajelor specializate ale ISU Suceava pentru a fi scoși dintre fiarele contorsionate.
Vatamaniuc neagă că a acroșat BMW-ul care a ajuns în albia râului Sucevița, accident care a dus la decesul lui Adrian-Ilie Mihalescu, de 34 de ani, din Marginea, și la rănirea gravă a șoferului, Dionisie Rotar, de 47 de ani, tot din Marginea. O expertiză tehnică se va face în acest caz, ocazie cu care se va stabili dacă a existat vreun contact între Audi și BMW înainte ca ultimul autovehicul să părăsească șoseaua și să ajungă în albia râului Sucevița. Cert este că Vatamaniuc era în urmărirea mașinii în care se aflau cei doi din BMW, unul decedat iar al doilea aflat în stare gravă la spital.
Vatamaniuc a fost prins în acea seară de polițiști, dar a refuzat să sufle în etilotest. El a consimțit să meargă la spital și să i se recolteze probe de sânge. Rezultatul a fost o alcoolemie de 1,97 la mie în sânge.
Totul a plecat de la un conflict din acea noapte dintre cei doi bărbați din Marginea și Vatamaniuc. Ultimul a fost agresat, varianta sa fiind că cei doi au venit peste el din cauza dezvăluirilor sale legate de mafia lemnului. Vatamaniuc era cunoscut de ceva vreme la Sucevița ca activist de mediu. Altă variantă este că la mijloc e vorba de o datorie.
Cazul este unul complicat iar rezolvarea lui o mare provocare pentru polițiști și procurori.

Tiberius Gheorghe Vatamaniuc, condamnat în trecut pentru tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj, este trimis în judecată la acest moment, în alt dosar, pentru ”conducere fără permis” și ”instigare la participație improprie la fals intelectual”. Acesta este acuzat că a condus o mașină pe raza comunei Vicovu de Jos, având permisul de conducere anulat, avariind un gard și plecând de la fața locului. Ulterior, consăteanul Bogdan Constantin Serafimovici, în vârstă de 31 ani, din comuna Sucevița, a susținut și a dat declarații cu privire la faptul că el a condus respectiva mașină, nicidecum Vatamaniuc.
Mai mult, pentru susținerea acestei variante, au dat declarații și Florin Țugui, în vârstă de 36 de ani, zis „Kempes”, Ionel Baranovschi, de 32 de ani, și Vasile Cîrstean, zis ”Bilgher”, în vârstă de 44 de ani, toți din municipiul Rădăuți, care sunt puși sub acuzare în acest dosar pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă.
Polițiștii care s-au ocupat de caz sunt convinși că toată această poveste a fost pusă la cale de inculpați, pentru a-l salva pe Vatamaniuc din situația delicată din punct de vedere judiciar.
Acest dosar este pe rolul Judecătoriei Rădăuți.

Florin Paiu