18/01/2023

Amenzi uriașe primite de Servicii Comunale Rădăuți pentru gestionarea proastă a deșeurilor

Scris de Florin Paiu


Comisari ai Gărzii de Mediu Suceava și inspectori de la Sistemul de Gospodărire a Apelor au efectuat un control comun la fosta groapă de gunoi a municipiului Rădăuți, oficial închisă, dar la care exista informația și reclamația că nu se respectă legislația iar mari cantități de deșeuri sunt în continuare duse acolo.

La verificările in teren s-a constatat ca operatorul SERVICII COMUNALE S.A. din municipiul Rădăuți a depozitat în vederea eliminării deșeuri de orice fel (pomi de Crăciun, canapele, anvelope uzate, deșeuri textile, deșeuri menajere, deșeuri din hârtie/carton, deșeuri din folie/pet, deșeuri din plastic, deșeuri din construcții, cadavre de animale, etc.), drept urmare societății i s-au impus măsuri ferme de remediere a deficiențelor constatate și s-au aplicat sancțiuni contravenționale”.

Garda de Mediu a aplicat o amendă de 70.000 de lei, în baza OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor și încă o amendă de 100.000 de lei, la OUG 195/2005, privind protecția mediului.
Sistemul de Gospodărire a Apelor a aplicat o amendă de 35.000 de lei, în baza prevederilor privind Legea Apelor.

În total este vorba de amenzi de 210.000 lei, sancțiuni care se achită integral dacă rămân definitive după eventuale contestații în instanță.
Nu sunt primele amenzi mari primite de Servici Comunale Rădăuți pe această temă însă se pare că sancțiunile sunt asumate, mai ales că nu sunt plătite din vreun buzunar de persoană fizică.

Florin Paiu