”Ziua Z”, care a constat în zeci de acțiuni la nivel național față de grupări organizate în scopul de a săvârși infracțiuni de trafic de peroane, trafic de droguri sau trafic de migranți, a vizat și o grupare de tineri de traficanți de droguri din Suceava.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Suceava, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat, în dimineața zilei de 26 septembrie, 5 percheziții domiciliare, în Suceava, într-un dosar în care sunt vizați mai mulți tineri, din municipiul Suceava și localități limitrofe, despre care s-au adunate date că au comercializat, în mod repetat, droguri de risc și mare risc, precum și produse susceptibile de a avea efecte psihoactive către mai mulți consumatori.
Pe parcursul cercetărilor, de la începutul anului 2023 și până în prezent, au fost efectuate mai multe capturi de substanțe psihoactive noi și droguri de risc și mare risc (canabis și 3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal), de la clienți din Suceava ai dealerilor săltați marți dimineață.
Suspecții au fost ridicați pentru audieri și duși la sediul DIICOT Suceava.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Jandarmeriei Suceava.
Tot în dimineața zilei de marți, 26 septembrie, polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate Suceava, Pitești și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au descins la Dâmbovița, la două persoane acuzate de trafic de persoane în forma cerșetoriei.
La vremea când victima se afla în Suceava, structurile de combatere a crimei organizate au intrat pe fir și au demarat cercetări, a scris Monitorul de Suceava.
”S-a reținut că, la începutul anului 2023, două persoane ar fi recrutat, dintr-un sat din județul Dâmbovița, o persoană vătămată majoră, de 60 de ani, cu dizabilitate fizică și, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acesteia (lipsa mijloacelor de subzistență, fără perspectiva unui sprijin material ori a vreunei oportunităţi de angajare și sănătatea precară) i-ar fi dat bani sau alte foloase materiale și ar fi obligat-o la practicarea cerșetoriei, în beneficiul lor.
Astfel, în perioada ianuarie – iunie 2023, bănuiții ar fi transportat-o pe victimă în diferite localități din județele Suceava, Bacău, Vrancea, Dâmbovița, pentru diferite perioade de timp și ar fi obligat-o la practicarea cerșetoriei în locuri aglomerate, fiind controlată și supravegheată în permanență.
În urma exploatării victimei, cei în cauză ar fi obținut aproximativ 81.598 de lei”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Suportul de specialitate al acțiunii a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.