28/09/2023

Un militar care și-a accidentat mortal mătușa, beat și fugar de la locul accidentului, a ajuns în cele din urmă la pușcărie 

Scris de Florin Paiu


Polițiștii din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului au primit spre punere în aplicare, în seara zilei de 27 septembrie, un mandat de executare a pedepsei închisorii față de un bărbat de 52 de ani, din comuna Păltinoasa, condamnat la o pedeapsă de 2 ani, 11 luni și 10 zile închisoare pentru infracțiunile de „conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”, „ucidere din culpă” și „părăsirea locului accidentului”. 

Sentința definitivă a fost emisă de Curtea de Apel Suceava iar decizia a fost probabil un șoc în condițiile în care Judecătoria Gura Humorului îi aplicase aceeași pedeapsă, dar cu suspendare.

Magistrații de la Curtea de apel Suceava au admis apelul procurorilor, au menținut pedeapsa, dar au anulat suspendarea. 

În aceste condiții, condamnatul a fost ridicat de la domiciliu și escortat în Penitenciarul Botoșani.   

Ioan Carpiuc a provocat un accident mortal în 2018, pe vremea când era militar, victimă în accident fiind chiar mătușa sa. Accidentul mortal a fost agravat cu mult de faptul că bărbatul fusese băut la volan și a părăsit locul accidentului. 

Monitorul de Suceava a relatat că, în octombrie 2018, aflat la volanul unui Ford Focus, Ioan Carpiuc se deplasa dinspre Gura Humorului spre Suceava.

Pentru că avea viteză foarte mare, iar lumina nu era cea mai bună, dar mai ales pentru că se urcase la volan după ce consumase băuturi alcoolice, şoferul nu a mai putut evita un pieton care se angajase în traversarea străzii printr-un loc special amenajat.

Femeia care traversa a fost lovită puternic şi aruncată la 14 metri de la locul impactului, leziunile suferite ducând imediat la deces. După comiterea accidentului, şoferul nu a oprit pentru a-şi ajuta victima, ci a încercat să scape cu fuga.

Locul cu pricina era monitorizat cu o cameră video amplasată în exteriorul unei discoteci din Păltinoasa, iar după ce au vizionat imaginile,poliţiştii au identificat maşina şi proprietarul şi au constituit nu mai puţin de 20 de filtre rutiere pentru a-l prinde pe şoferul fugar.

Între timp, a fost identificată şi victima, nimeni alta decât Ileana Carpiuc, de 75 de ani, din Păltinoasa, mătuşa şoferului care a lovit-o pe trecerea de pietoni. Din păcate, femeia nu a putut fi salvată, decesul producându-se la scurt timp după impact.

După aproximativ patru ore, poliţiştii i-au bătut la poartă lui Ioan Carpiuc. La ora la care a fost prins bărbatul avea concentrația de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cu ocazia cercetărilor, poliţiştii au aflat că Ioan Carpiuc era la vremea respectivă cadru militar astfel că a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași.

Florin Paiu