27/12/2023

Accidente cu trei răniți produse pe fondul utilizării telefonului în timpul șofatului

Scris de Florin Paiu


Polițiștii suceveni au ținut să atragă atenția privind cât de periculoasă este folosirea telefonului în timpul șofatului după ce au înregistrat două accidente produse din cauza ”altor preocupări de natură a distrage atenția de la volan”.

Primul accident de acest gen s-a produs pe 24 decembrie, în zona Brădet din municipiul Suceava.

Din cercetările poliției a rezultat că un șofer în vârstă de 35 de ani, din Pătrăuți, la volanul unui autoturism Kia, cu care rula pe strada Mitropoliei din Suceava, din cauza altor preocupări la volan, ajuns la intersecția cu strada Brădetului, a efectuat viraj la stânga iar la intrarea pe strada Brădetului a pătruns inexplicabil pe sens opus, unde a intrat în coliziune cu un Mercedes Benz condus regulamentar de o tânără de 20 de ani.

În urma accidentului, cei doi copii minori ai șoferului care a pătruns pe contrasens au fost răniți, din fericire nu grav.

Un accident cu consecințe realmente grave a urmat în prima zi de Crăciun, tot în municipiul Suceava.

O tânără în vârstă de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul marca VW Polo, pe strada Calea Unirii din municipiul Suceava, dinspre Centru înspre cartierul Burdujeni, având posibil preocupări de natură a-i distrage atenția – telefon mobil, a pierdut controlul direcției și s-a izbit într-un stâlp de iluminat situat în afara părții carosabile, pe partea dreaptă a sensului său de mers

Șoferița de 19 ani a suferit un traumatism cranian și unul de coloană cervicală, fiind preluată de la fața locului în stare de inconștiență.

Tânăra a fost stabilizată ulterior și a declarat că ar fi fost distrasă de un mesaj de pe telefonul mobil. O secundă de neatenție a făcut-o să piardă controlul asupra mașinii.

Din cauza stării în care se afla, tânăra nu a putut fi verificată pe loc cu aparatul etilotest dar la spital i s-au recoltat conform procedurilor probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.   

”Din păcate, câteva momente de neatenție cauzate utilizării telefoanelor mobile la volan, pot genera tragedii și pun în pericol siguranța rutieră.

Nu purtaţi convorbiri telefonice în timp ce conduceţi un autovehicul, decât dacă folosiţi sisteme de tip “mâini libere”.

Utilizarea unui telefon mobil în timpul șofatului vă poate distrage atenţia, afectând capacitatea de concentrare asupra drumului. Astfel, chiar dacă utilizaţi un sistem de tip “mâini libere”, limitaţi convorbirea.

Pentru convorbirile importante, trageți autovehiculul pe dreapta.

Nu scrieţi şi nu citiţi mesaje tip SMS, MMS în timp ce conduceţi un vehicul”! a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Florin Paiu