Primăria Rădăuți a anunțat, în 24 decembrie, printr-un comunicat de presă, cum va fi organizată acțiunea de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul municipiului.
“Având în vedere debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în ceea ce privește faza a II-a a campaniei de vaccinare, potrivit Ordinului comun al ministerelor sănătății, afacerilor interne,apărării naționale și dezvoltării-administrației pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, Primăria municipiului Rădăuți face o serie de precizări:
Ordinul privind modul în care vor fi organizate și vor funcționa centrele de vaccinare împotriva COVID 19 stabilește în detaliu structura centrelor, fixe, mobile sau de tip drive-through, numărul personalului medical pentru fiecare punct de vaccinare, circuitul persoanelor și modalitățile de raportare a posibilelor efecte adverse și oferă informații utile pentru cei care vor să se vaccineze. În municipiul Rădăuți vor funcționa două centre fixe de vaccinare, la Sala de sport a Școlii gimnaziale Regina Elisabeta și Sala de sport a Clubului sportive –lângă Parcul Zoo.
Pentru a evita aglomerația, vaccinarea se va face pe bază de programare. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot programa on-line, telefonic, prin medicul de familie, sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz. Programarea la vaccinare se efectuează la intervale orare fixe, în funcție de numărul de doze de vaccin pe fiolă. Numărul de persoane pentru vaccinurile multidoză se stabilește în funcție de vaccin.
La intrarea în centrul de vaccinare, va fi verificată temperatura persoanelor prin scanare, nu vor fi lăsate să intre în centrul de vaccinare persoanele care au temperatura peste 37,3 grade C, urmând a fi reprogramate.
La recepție, este verifcată programarea pe baza cărții de identitate. Persoana programată are de completat un chestionar de triaj și i se înmânează formularul pentru consimțământul informat.
Chestionarul de triaj va fi disponibil pentru descărcare/printare pe site-ul de realizare a programării și, de asemenea, disponibil în forma printată la receptie.
Cu chestionarul completat, se intră în zona de triaj, unde un medic verifică dacă există vreo contraindicație la vaccinare. În cazul în care se identifică o contraindicație temporară la vaccinare, persoana nu este vaccinată și primește recomandarea de a se reprograma.
În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul și se introduc datele despre vaccin în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) sau în registrul de vaccinare, format hârtie, care să conțină toate câmpurile din RENV.
Persoana vaccinată va primi, electronic sau pe hârtie, o adeverință de vaccinare și va fi informată prin sms/email și anunțată prin medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.
După vaccinare, toate persoanele vor aștepta 15 minute în spațiul de supraveghere, iar dacă în acest interval nu apare nici o reacție post-vaccinală, persoana poate pleca, urmând circuitul de ieșire/părăsire a incintei.
Dacă însă apare o reacție adversă post-vaccinală indezirabilă (RAPI), aceasta este investigată și raportată în conformitate cu metodologia de supraveghere RAPI. Raportarea RAPI se poate face și individual, autodeclarare direct pe site-ul Agenției Naționale a Medicalmentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) – https://www.anm.ro/…/farm…/raporteaza-o-reactie-adversa/.
Dacă persoana vaccinată dezvoltă semne de șoc anafilactic, primește tratament de urgență și, dacă se consideră necesar, se solicită, prin apel 112, intervenția serviciilor de urgență și prim-ajutor calificat și/sau transportul persoanei respective la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgențe, precizează Ordinul comun citat.
Persoanele vaccinate vor fi informate cu privire la conduita în caz de reacții adverse post-vaccinale”.