Cele nouă aparate pentru depistarea substanțelor interzise din sfera drogurilor intrate în dotarea polițiștilor suceveni încep să îngroașe serios numărul celor care se aleg cu dosare penale pentru comiterea infracțiunii de ”conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, așa cum este prevăzută infracțiunea în Codul Penal.
O acțiune de control în trafic derulată de polițiști de pe 29 decembrie anul trecut și până pe 3 ianuarie 2023 s-a lăsat cu zeci de permise reținute, dar și cu dosare penale.
În patru situații, șoferii opriți pentru control erau sub influența uneia din cele nouă substanțe interzise pe care le detectează aparatele.
Primul caz de acest fel s-a consemnat în seara zilei de 29 decembrie 2022, când polițiștii din Rădăuți au oprit pe strada Ștefan cel Mare un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 23 ani, din Frătăuții Noi. La aparat a reieșit că șoferul a consumat Benzodiazepines (benzodiazepine).
Pe 3 ianuarie, tot în Rădăuți, și tot pe strada Ștefan cel Mare, a fost oprit în trafic un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din Marginea. Și în acest caz, substanța cu care a fost depistat a fost Benzodiazepines (benzodiazepine). În ambele cazuri s-au luat și probe de sânge pentru a se stabili cu exactitate substanța consumată.
Un alt caz de șofer care a consumat substanțe psihoactive a fost în seara zilei de 30 decembrie. Este vorba de un bărbat de 34 de ani, din Păltinoasa, care a fost implicat într-un eveniment rutier. Acesta a lovit un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, iar apoi s-a oprit într-un stâlp de iluminat. Bărbatul de 34 de ani consumase și substanțe interzise, dar și alcool. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar la testarea cu aparatul DrugTest, a reieșit că a consumat Methamphetamine. Cu aceeași substanță a fost testat și un șofer din Vatra Dornei.
”De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Valoarea aparatelor pentru testarea consumului de substanțe interzise intrate în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava este de circa 160.000 de lei.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a transmis mulțumiri speciale celor care s-au implicat și au achiziționat aceste aparate, respectiv primăriile și consiliile locale din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candreni, Fălticeni, Gura Humorului, dar și Consiliul Județean Suceava – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.