Locuitorii din zona Rădăuți – Vicov au auzit cel puțin de „Căpșunile de Hurjuieni”, un mic brand care tinde încet, încet să devină mare. Mulți au și testat căpșunile iar părerile sunt în general bune și foarte bune
Soții Moloce sunt cei mai mari cultivatori de căpșuni din județul Suceava, ajungând în acest an la 10 hectare cultivate.
Soții Moloce vând căpșuni printr-un mic magazin din Gălănești și, cel mai important, prin rețeaua Carrefour, pentru care fac livrare pe zona Moldova. Au făcut așadar pasul de la mici fermieri la fermieri de nivel mediu și speră să urce și mai sus.
„Căpșunile Hurjuieni” sunt fără îndoială o afacere locală de succes. O afacere de succes, dar, atenție, nu ușoară, ci infernal de grea. Când vrei însă mai mult, când vrei să faci ceva în sat la tine, să onorezi școala pe care ai urmat-o, trebuie însă să muncești, chiar și de dimineață până seară dacă e nevoie.
- Tineri, cu dorință de muncă și ghidați de principiul de a nu se plânge ci a se adapta la situație
Adrian și Simona Moloce sunt încă foarte tineri, el în vârstă de 35 de ani și ea de 32 de ani.
Au mers prima dată în Germania în anul 2008, chiar la cules căpșuni.
”Am lucrat în jur de 7 ani, în sezon, în Germania, la cules de căpșuni. Am văzut cum procedau cei de acolo, am învățat zic eu ceva meserie și am pus-o în practică”, a povestit tânărul pentru Monitorul de Suceava, care le-a prezentat povestea.
Reveniți acasă, au început cu o suprafață de 30 de ari și au crescut de la an la an.
În acest an au cultivat 10 hectare, numai pe teritoriul comunei Gălănești. Nu au găsit suprafețe compacte, ceea ce face munca mai grea, dar familia Moloce a învățat să nu se plângă ci să se adapteze la situație.
- Produc suficient cât să mulțumească cererea lanțului de magazine
Producția și soiurile sunt gândite în așa fel încât sezonul de cules să se întindă pe toată lunile de vară și o parte din toamnă.
Adrian Moloce a mărturisit ”secretul” intrării pe piața marilor magazine.
” Nu știu cum e la alte legume și fructe dat dacă ai o cantitate de căpșuni cu care să poți mulțumi lanțul de supermarketuri îi vei atrage. Ideea este că trebuie să ai continuitate și calitate”, ne explică bărbatul.
De pe ogoarele de la Hurjuieni se culeg zilnic, în medie, între 800 și 1000 de kilograme de căpșuni. Culegătoarele sunt femei localnice.
- Împreună de la început
Familia Moloce își asigură traiul pe tot parcursul anului din cultivarea căpșunilor și din ceva agricultură clasică. Sună frumos, este de apreciat, însă munca este infernală, de dimineață până seară.
Cei doi tineri au pornit împreună încă de când au mers la muncă în Germania și au fost mai mereu în același gând.
Simona Moloce a povestit pentru Monitorul de Suceava:
”Visul nostru a fost să facem ceva acasă, în locul unde am crescut și am făcut școală. Dacă nu am fi avut acele noțiuni de bază din Germania nu cred că ce apucam de căpșuni, de acolo a plecat totul. Scopul nostru este să scoatem căpșuni de calitate și mai bună și să ne îmbunătățim și logistic, să fim din ce în ce mai buni.
Trăim exclusiv din căpșuni și mai cultivăm, porumb, cereale iar asta ne ocupă practic tot anul”,
Micul magazin din Gălănești este un important punct de vânzare al ”Căpșunilor de Hurjuieni”. Practic, cu acest mic punct de vânzare familia Moloce și-a construit micul brand.
”Vindem destul de mult de aici, avem oameni care vin de la Suceava sau Siret pentru a cumpăra căpșunile noastre. Ne spun că vin până aici pentru că găsesc ceva diferit, le place gustul și aroma”, a povestit Adrian Moloce.
Atipic, cei doi nu se plâng de lipsă de forță de muncă
Deși munca este grea femeile din sat vin pentru că sunt plătite la timp, decent și, foarte important spun ele, li se vorbește frumos.
În zilele cel mai propice pentru cules, în teren sunt 30 de culegătoare.