Medicul infecționist Andi Radu Agrosoaie, de la Spitalul Municipal Rădăuți, a produs panică la vârful sistemului medical din România, probabil fără să-și dorească asta, după ce a anunțat pe pagina sa de Facebook „Suspiciune de VARIOLĂ. Spitalul Rădăuți secția boli infecțioase. Primul caz în România. Izolăm, tratăm. Am anunțat Ministrul Sănătății”. Anunțul era însoțit de câteva fotografii ale pacientei în cauză, cu puternice erupții la nivelul pielii.
Postarea a venit în contextul alertei sanitare legate de ”virusul variolei maimuței”.
Dezmințire a venit imediat, atât din partea DSP Suceava, cât și din partea managerului spitalului din Rădăuți, Dan Vatră.
Toate datele indică faptul că pacienta, în vârstă de 49 de ani, are varicelă (vărsat de vânt), la fel ca cei doi copii ai ei. Diagnosticul de varicelă a fost de asemenea confirmat prin examene de laborator, fapt confirmat oficial de DSP Suceava.
Este vorba practic de un focar familiar cu trei cazuri de vărsat de vânt. Femeia de 49 de ani s-a panicat și pentru că vărsatul de vânt se manifestă mult mai agresiv decât la copii.
Duminică dimineață, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un comunicat prin care precizează că „pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire”.
„Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele: Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boala, conform șefului secției de Boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu. Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”.