31/07/2023

17 ani de închisoare pentru rădăuțeanul care a lovit un polițist cu sabia în cap

Scris de Florin Paiu


Alexandru Huțuleac, zis ”Duțu”, bărbatul din Rădăuți care în decembrie 2017 a lovit cu sabia în cap un polițist de la ”Acțiuni Speciale”, în timpul unei descinderi la domiciliul său din Rădăuți, a fost condamnat de Tribunalul Botoșani la pedeapsa rezultantă de 17 ani de închisoare.

Cea mai mare pedeapsă, 15 ani de închisoare, este pentru ultraj în forma tentativei de omor (victimă polițistul Ciprian Sfichi), respectiv trafic de persoane, pedeapsa în acest caz fiind de 6 ani.
Soluția Tribunalului Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Suceava, care va da verdictul final.

Instanța l-a mai obligat pe inculpat să-i achite lui Dan Ciprian Sfichi suma de 9.000 de lei, cu titlu de daune materiale, 50.000 de euro cu titlu de daune morale, plus 57.720 de lei, bani pentru tratament medical.

Un singur inculpat din acest dosar a mai primit o pedeapsă cu executare, Răzvan Percec, 3 ani și 2 luni de închisoare.

Reamintim, pe scurt, faptul că cei doi amintiți mai sus au fost identificați ca lideri ai unor grupări de traficanți de droguri din Rădăuți care a activat o bună perioadă de timp, chiar și după ce dealerii au fost puși sub acuzare. 

Pe acest fond au avut loc perchezițiile dispuse de DIICOT în decembrie 2017.

După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie, l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul

Dan Ciprian Sfichi a suferit leziuni care au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale și, deși s-a recuperat în parte, a rămas cu handicap și a fost pensionat medical.

De remarcat și că procesul de la prima instanță s-a întins pe mai bine de 5 ani de zile, astfel că Huțuleac a fost la un moment dat plasat în arest la domiciliu și apoi sub control judiciar.

El a executat deja în arest preventiv sau la domiciliu aproape 5 ani din pedeapsă. Alexandru Huțuleac a declarat că nu a știut că cei care îi sparg ușa sunt polițiști, ci rivali veniți să-l omoare. Acesta a mai spus că nu ar fi lovit cu sabia dacă știa că la ușa sa sunt polițiști. În plus, susține că îl cunoștea pe polițistul Sfichi, care este tot din Rădăuți, iar ambii mergeau la aceeași sală de forță.

Florin Paiu