27/01/2023

160 de angajați vor fi afectați de reducerea activității la fabrica de grinzi de la Rădăuți a grupului HS Timber Productions

Scris de Saptamanalul de Radauti


Grupul austriac HS Timber Productions a anunțat că este nevoit să declanșeze  o nouă restructurare a afacerilor din România, cu afectare directă a zonei Rădăuți.

Capacitatea de producție la fabrica de grinzi lamelare din Rădăuți va fi redusă cu o treime din aprilie 2023. Decizia va afecta 160 de angajați. Această decizie vine la aproximativ un an după ce fabrica de cherestea din Rădăuți a fost închisă în totalitate.

Compania transmite că încearcă să găsească soluții de relocare pentru o parte dintre cei afectați: 

“Compania se străduiește să le ofere multora dintre aceștia un loc de muncă în continuare în cadrul Grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai scăzut posibil. Încă din ianuarie 2022, restructurarea operațiunilor grupului în regiunea Suceava din România a devenit necesară la sfârșitul primului trimestru al anului 2022. Motivele pentru reducerea capacității de producție la fabrica de la Rădăuți sunt – ca și în 2022 – factori de localizare nefavorabili. Achiziționarea de lemn rotund de conifere din România a fost restricționată prin lege pentru HS Timber Group începând cu 2016. Ucraina și Rusia, țări vecine, nu mai sunt furnizori de materie primă din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări și a actelor de război. Infrastructura feroviară învechită din această regiune a României, precum și reglementările împovărătoare privind importurile, îngreunează achiziţia de material lemnos din alte state ale Uniunii Europene. În plus, producția și comercializarea de energie electrică regenerabilă sunt îngreunate”, a transmis HS Timber.

Așadar, compania austriacă a transmis săgeți clare prin care se plânge de lipsa sprijinului de la Statul Român și de legislația defavorabilă și a subliniat că infrastructura precară este o altă cauză care a dus la această decizie.  

Sursa FOTO: Monitorul de Suceava

Saptamanalul de Radauti