24/10/2023

Un bărbat cu probleme psihice, venit în vizită la mama sa, bănuit că a provocat incendiul de la Straja

Scris de Saptamanalul de Radauti


Incendiul de duminică de la Straja, care s-a extins din cauza vântului și a făcut pagube în două gospodării și la o societate, a fost provocat de o persoană iresponsabilă, cu probleme psihice. 

Evenimentele s-au derulat extrem de repede, deși bărbatul cu probleme psihice se afla sub supraveghere, așa cum rezultă din cercetările poliției.

Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, este internat de mai multă vreme în centrul pentru persoane cu probleme psihice de Pojorâta.

Din cercetările poliției a rezultat că duminică, în urma unui acord dintre centru și familie, bărbatul a ajuns la Straja, pentru a-și vizita mama timp de trei ore. El era însoțit de un asistent angajat al centrului. 

La un moment dat, bărbatul i-a spus mamei și asistentului că se duce până la WC-ul din spatele casei, pentru a-și face nevoile plecând singur la toaleta din spatele șurei.

Bărbatul a avut anterior un comportament normal, fiind lăsat câteva minute singur. 

În scurt timp, s-a dat alarma că a luat foc șura din gospodărie. 

Din păcate, focul pus în WC-ul din lemn s-a propagat imediat, favorizat de vântul puternic de la acea oră și de pereții din lemn uscat. S-a ajuns la un puternic incendiu care s-a extins la două gospodării.

După cum am arătat deja în ”Săptămânal”, pompierii militari și civili au intervenit la fața locului cu 7 autospeciale cu apă.

Focul s-a extins fiind favorizat de vântul puternic și de construcțile vechi, din lemn.

Incendiul a fost localizat și stins cu greu de pompieri, duminică seară. Evaluările de după incendiu au arătat că flăcările au afectat acoperișul unei case de locuit, o bucătărie de vară (a doua locuință), o magazie și o șură. De asemenea, focul s-a propagat la o a doua gospodărie, unde a afectat o anexa gospodărească. Flăcările au mai afectat și un perete tip “sandwich”, de la o hală învecinată.

Bărbatul de 63 de ani a fost preluat și internat din nou în Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Pojorâta, unde se afla sub tratament.

Asupra acestuia nu s-a găsit bricheta cu care se bănuiește că a inițiat focul și nici alt material inflamabil. Acesta nu a recunoscut că el a pus focul.

Cercetările continuă privind infracțiunea de distrugere din culpă.

Saptamanalul de Radauti