14/01/2024

Trei zile de protest ale fermierilor suceveni. Vama Siret, blocată

Scris de Florin Paiu


Protestele fermierilor suceveni, începute de vineri în mai multe puncte de pe drumul european 85, au continuat și mai vehement sâmbătă și duminică.

Fermierii au paralizat traficul din municipiul Suceava, unde au intrat în coloană cu tractoarele, atât sâmbătă cât și duminică. Sâmbătă, aceștia chiar au forțat un baraj al Jandarmeriei, în zona sensului giratoriu din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.

Fermierii au circulat prin Suceava cu viteză foarte redusă, au claxonat iar de mai multe ori s-au oprit, coborând in vehicule și protestând și pedestru.

De sâmbătă după-amiază, protestatarii s-au îndreptat în coloană spre Vama Siret.

Accesul prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost blocat complet pentru tiruri și în multe momente și pentru mașinile mici.

 

Fermierii care protestează în Vama Siret erau din cel puțin trei județe, Suceava, Iași  și Botoșani.

 

Duminică după-amiază, accesul în Vama Siret era blocat pe aproximativ 2 kilometri

 

”Fermierii sunt nemulţumiţi, în primul rând în urma rezultatelor slabe ale anului agricol trecut cauzate de preţurile mari la inputuri şi preţurile mici la produsele agricole şi, mai ales, de efectele războiului din Ucraina. Nici forurile UE şi guvernamentale nu au ajutat prea mult fermierii, dintre care unii sunt în situaţie de faliment”, au declarat cei de la Asociaţia Fermierilor din România.

Florin Paiu