18/05/2021

Tânărul care a incendiat tarabe din Bazarul Rădăuți, condamnat pentru cumul de infracțiuni

Scris de Florin Paiu


Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Rădăuți, a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria locală la o pedeapsă rezultantă de 4 ani și 3 luni de închisoare. Sentința Judecătoriei Rădăuți din data de 18 mai cuprinde pedepse privind furturi, distrugere, tâlhărie, conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.
Nistor Andrei Băcilă a comis furturi încă de când era minor iar ultimele condamnări sunt pentru că a condus beat și fără a avea permis de conducere. Tânărul face parte dintr-un grup de tineri care au dat mari bătăi de cap polițiștilor judiciariști din Rădăuți încă de când autorii erau minori.

Inculpatul este cel care, în iunie 2019, când avea 18 ani, a provocat mai multe incendieri în scop de furt în Bazarul Rădăuți.
În seara de 2 iunie 2019, tânărul a incendiat o tarabă din bazarul rădăuţean, în incendiu fiind distruse bunuri în valoare de circa 1.000 de lei. O altă infracţiune de distrugere l-a avut protagonist pe Nistor Andrei Băcilă în seara de 26 iunie, când acesta a incendiat din nou o tarabă din acelaşi bazar, valoarea pagubei înregistrate fiind de doar 100 de lei.
Fapta cea mai gravă comisă de tânărul de 18 ani la acea vreme s-a petrecut în seara de 1 iulie 2019, în jurul orei 20.20, când prin folosirea intenţionată a unei surse de aprindere tânărul a incendiat o tarabă comercială situată în bazarul „Farmarom” din municipiul Rădăuţi. În urma extinderii incendiului şi la tarabele comerciale învecinate, au fost distruse şi degradate bunuri cu o valoare estimată de 5.000 euro în dauna persoanelor vătămate.
După ce polițiștii judiciariști de la Rădăuți au stabilit cine este autorul, tânărul a fost reținut și ulterior trimis în judecată.
Tânărul are la activ numeroase furturi, dar și o tâlhărie, deposedarea prin violență a victimei de bunuri.
Băcilă a executat o parte din pedeapsă aplicată acum, fiind încarcerat din septembrie 2019, din ziua în care polițiștii judiciariști rădăuțeni l-au pus oficial sub acuzare pentru distrugerile prin incendiere.
Decizia privind pedeapsa rezultantă de 4 ani și 3 luni de închisoare poate fi atacată cu apel, la instanța superioară, de inculpat ori de procurori, dacă sunt de părere că pedeapsa este prea mică.

Florin Paiu