14/01/2022

Tânăr din Bilca arestat în lipsă pentru contrabandă, trafic de migranți și conducere fără permis

Scris de Florin Paiu


Procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au decis să solicite arestarea în lipsă a unui tânăr în vârstă de 31 de ani, din Bilca, acuzat că făcea parte din ”grupul infracțional Mucea”, monitorizat în special pentru fapte de contrabandă.
În cazul lui D. Mucea, în vârstă de 31 de ani, acesta nu este de găsit în localitatea de domiciliu, fiind plecat din țară.
În aceste condiții, procurorii DIICOT au solicitat un mandat de arestare în lipsă, care a fost confirmat de Tribunalul Suceava.
Prin acest mandat de arestare, dacă acesta va fi confirmat și de instanța superioară, tânărul din Bilca va putea fi dat în urmărire, inclusiv la nivel internațional.
Procurorii DIICOT susțin că au un probatoriu vast și cu privire la multe fapte în cazul acestui D. Mucea.
Fratele său, C. Mucea, este deja arestat în dosarul DIICOT.
D. Mucea este acuzat de mai multe transporturi de țigări, printre care și unul intens mediatizat, legat de țigările ascunse în găleți cu var lavabil.
În luna mai a anului 2021, D. Mucea ar fi preluat cantitatea de 4.870 de pachete de țigări de proveniență extracomunitară, din apropiere de frontieră, pe care a transportat-o în incinta unei hale din zona șoselei de centură Rădăuți, utilizată de F. Nicolaică, din Rădăuți, a rezultat din cercetări.
Pe parcursul a două zile, țigările au fost băgate în 27 de găleți din material plastic de 25 de kilograme, care conțineau var lavabil. Concret, cartușele au fost introduse în găleți, au fost acoperite cu o folie din plastic, urmată de un strat de protecție de nisip și de var lavabil la suprafață. În acest mod, au sperat contrabandiștii, la eventualele controale, nimeni nu va bănui că în găleţi de var lavabil pot fi ascunse țigări. Microbuzul urma să ajungă în Anglia, însă, oprit la Suceava, țigările au fost descoperite și confiscate.
Prejudiciul din acest caz este de peste 75.000 de lei. Fiecare găleată conținea în medie 18 cartușe de țigări.
F. Nicolaică a fost și el arestat în acest dosar, însă între timp a fost pus în libertate, sub control judiciar.
D. Mucea este acuzat de mai multe fapte de contrabandă calificată, dar și de patru fapte de conducere fără permis, în timp ce era monitorizat.
Mai mult, susțin procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, acesta a fost implicat și în trafic de migranți.
Tânărul din Bilca a fost arestat așadar pentru un noian de infracțiuni dar se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.

Florin Paiu