19/03/2021

Șoferul unui camion cu lemne oprit la Vicov, amendat pentru lipsa chingilor de susținere

Scris de Florin Paiu


Un activist de mediu din Solca a sunat la 112 miercuri seară, 10 martie, la ora 20.55, și a sesizat că o autoutilitară încărcată cu lemn circulă pe direcția Straja – Vicovu de Sus și este încărcată peste limita legală. 

Patrula de ordine și siguranță publică planificată în serviciu de la Poliția orașului Vicovu de Sus s-a deplasat spre locul indicat de apelant, iar pe raza orașului Vicovu de Sus, pe strada Calea Bucovinei, s-a efectuat semnal regulamentar de oprire pentru un ansamblu auto format din autoutilitara marca MAN și remorcă, ce transporta material lemnos, respectiv lemn lucru rotund. Conducătorul auto a fost identificat în persoana numitului Mihai A., în vârstă de 24 ani, domiciliat în comuna Marginea.

Șoferul avea acte pentru lemnul transportat iar după inventariere au rezultat diferențe mici în autoutilitară și semiremorcă, față de ce era în acte. În total, a fost identificată cantitatea de 0,69 mc lemn rotund rășinoase în plus, în valoare de 120 de lei, cantitatea fiind confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Putna.

Pentru această cantitate în plus, șoferul a primit un avertisment.

Polițiștii au constatat însă că încărcătura avea lipsă chingi de susținere, astfel că i-au aplicat șoferului o amendă de 2300 de lei pentru această abatere care pune în pericol siguranța traficului.  

Poliția a solicitat la fața locului un echipaj al Inspectoratului de Stat pentru Control în Transporturi Rutiere (ISCTR), care însă verifica o altă sesizare, la Moldovița, și nu a avut alt echipaj disponibil. ISCTR Suceava poate asigura doar un echipaj pe schimb.

În ultimele zile, activiștii de mediu au făcut foarte multe sesizări privind transporturile de lemn de pe șoselele din județ. Acestea s-au lăsat cu mai multe amenzi, în general pentru refuzul cântarului.

Florin Paiu