19/03/2021

Servicii Comunale Rădăuți, la un pas de blocarea conturilor. Noul administrator unic, Adrian Jecalo, recunoaște că firma se apropie de faliment cu datorii de peste 14 milioane de lei și că se caută soluții de redresare

Scris de Saptamanalul de Radauti


Administratorul unic al Servicii Comunale SA Rădăuți, Adrian Jecalo, a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că situația pe care a găsit-o la această firmă a Consiliului local Rădăuți este dezastruoasă, că datoriile depășesc 14 milioane de lei și că va încerca, împreună cu Consiliul Local, să găsească soluțiile de salvare.

Jecalo a amintit că la inițiativa consilierului local PSD Florin Preda a fost aprobat un proiect de revocare a CA al Servicii Comunale și numirea lui ca administrator unic, iar în 17 februarie, AGA a revocat CA al Servicii Comunale SA.

El a spus că foștii administratori au atacat în instanță hotărârea, iar instanța a disjuns în trei dosare, unul de suspendare hotărârii AGA, unul de anulare al hotărârii și unul de înregistare a revocării CA la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În prima speță instanța a respins deja suspendarea hotărârii AGA, a spus Jecalo menționând că hotărârile AGA sunt executorii.

Jecalo a mai spus că a analizat situația financiară și a angajaților companiei urmând să facă informări permanente către Consiliul Local Rădăuți.

„Situația financiară este dezastruoasă. Cât de curând pot fi blocate conturile deoarece sunt mari datorii la această societate”, a spus Jecalo.

El a arătat că la ANAF este de plată cu titlu executoriu suma de 9,6 milioane de lei, alte 2,2 milioane de lei sunt datorii la certificate de emisii cu decizii de impunere începând din 2019, o altă sumă de peste 2,5 milioane de lei trebuie achitată la Nord Gaz, fără factura de pe luna februarie de circa 1 milion de lei și mai sunt datorii de 4,5 milioane de lei către diferite firme care au prestat servicii către Servicii Comunale.

„Sunt extrem de îngrijorat. Dacă știam, nu mă angajam într-o asemenea problemă. Voi avea discuții în Consiliul Local. Le voi aduce la cunoștință Consiliului Local situația, să vedem ce e de făcut”, a spus administratorul unic al firmei.

El a menționat că SC Servicii Comunale are de încasat bani 2,2 milioane de la Primărie și circa 2 milioane de lei de la populație, datorii vechi, dar că sumele de încasat nu echilibrează balanța și rămân mari datorii.

Adrian Jecalo a mai spus că este consilier local din anul 2015 și că niciodată nu a venit managerul Servicii Comunale să prezinte situația financiară deși legea obligă administratorii să facă informări periodice.

„Dorința mea, a domnului primar, a Consiliului Local este să redresăm această firmă. Nimeni nu-și dorește să o falimenteze”, a declarat Jecalo.

El a mai spus că Servicii Comunale mai solicită 9 milioane de lei de la Primărie, dar că e o situație extrem de delicată.

Administratorul unic a recunoscut că l-a întrebat pe fostul primar Nistor Tatar cum se descura cu situația de la Servicii Comunale dacă rămânea primar și acesta i-ar fi răspus că știa ce are de făcut.

Adrian Jecalo a mai declarat că pentru redresarea firmei urmează să propună mai multe măsuri.

„După ce voi fi înregistrat la ONRC voi merge la ANAF să încercăm o eșalonare pentru suma de 9,6 milioane de lei, la gaz, din suma datorată primarul va acorda 600.000 de lei pentru subvenții. Vom încerca să plătim câte puțin la fiecare furnizor”, a spus Jecalo.

El a mai arătat că acum fondul de salarii este 700.000 de lei lunar, iar din analiza sa, după o reorganizare, se va ajunge la un fond de salarii de 500.000 de lei.

„Nu vor fi scăzute salariile, ci prin noua organigramă voi economisi acești bani. Sunt foarte mulți din firmă care nu-și justifică postul”, a spus Jecalo.

El a mai arătat că sunt și foarte multe contracte păguboase.

„Voi fi extrem de transparent. Orice contract va fi făcut public”, a spus Jecalo.

El a mai declarat că dorește ca în ceea ce privește administrația publică locală rădăuțeană toți să-și dea mâna și să acționeze pentru soluționare problemelor orașului măcar doi-trei ani.

„Haideți ca doi-trei ani să nu mai facem politică, ci administrație, pentru că orașul este devastat”, a spus Jecalo.

Saptamanalul de Radauti